Gisteren legde Sander Armée al zijn troeven op tafel en probeerde de leiderstrui te veroveren. Hij finishte knap tweede in de rit, en strandde op amper twee seconden van Venturini voor de roze leiderstrui.

 

Op papier leek vandaag een kans voor de sprinters, maar dat bleek niet helemaal waar. Tien renners reden al vroeg in de wedstrijd voorop. Hun voorsprong was, van bij het ingaan van de lokale rondes, nooit hoger dan twee minuten. Geen reden tot paniek, maar de koplopers bleken te volharden en het peloton kroop geen seconde dichterbij. Lotto Soudal en FDJ probeerden op 28 kilometer van de meet nog alle zeilen bij te zetten, maar de achterstand bleek niet meer te overbruggen. Zeven van de tien renners werden nog gegrepen maar Petit, Duval en De Vries waren ondertussen al op weg naar de dagzege.

 

Net voor de laatste drie kilometer plaatste Adrien Petit een beslissende aanval en kwam solo over de finish. Berden De Vries en Julien Duval zagen hun inspanning beloond worden met een tweede en derde plaats.

 

Sander Armée: “Ik ben tevreden over afgelopen week. Het is jammer dat ik twee seconden te kort kom voor de eindoverwinning, maar dat is nu eenmaal koers. Het zat er zeker in. Ik word uiteindelijk geklopt door twee bonificatieseconden. Mocht ik de rit van gisteren gewonnen hebben zou ik ook de leiderstrui gepakt hebben. Jammer genoeg was er nog een renner voor ons.”

 

“Ik koers met heel veel plezier momenteel. Deze periode heb ik eigenlijk altijd goede benen en de koersen die we nu rijden, zijn op mijn lijf geschreven. De ploeg heeft mij gedurende heel de Vierdaagse van Duinkerke gemotiveerd. Ze hebben voor mij gereden en dan kan je toch net iets meer. De eerste drie dagen was het de zaak om geen tijd verliezen, dag vier en vijf waren er om tijd te nemen. De vierde dag was ik de sterkste op de klim en dat voelde ik. Dat stimuleerde mij enkel nog meer voor dag vijf en daar reed ik een sterke en slimme wedstrijd en werd tweede.”

 

“Op papier zou je vandaag een massasprint verwacht hebben, maar er stond toch veel wind in de passage voor de plaatselijke rondes. Toen heeft de ploeg mij goed omringd en mij uit de wind gehouden. Het was toch even opletten voor waaiers. Ik zou ook de jongens nog een extra willen bedanken voor wat ze voor mij gedaan hebben deze week. Uiteindelijk hebben we nog samen met FDJ geprobeerd om te rijden voor een massasprint voor Jens Debusschere, maar dat lukte niet meer.”

 

“Volgende week start ik in de Ronde van Noorwegen en ook die wedstrijd ligt me. Ik ken de ritten en er zijn veel bergjes zoals in dag vier en vijf van Duinkerke. Ik zal er staan.”

 

De klassementsrenners rolden hun spierballen vandaag in de Giro d’Italia. Een korte, maar verschroeiend snelle etappe vertrok in Montenero Di Bisaccia richting Blockhaus. Twaalf renners, waaronder Tomasz Marczynski, waagden zich aan een ontsnapping in de hoop om voorop te bleven, maar die hoop was tevergeefs. Movistar liet de voorsprong nooit verder uitlopen dan drie minuten en haalde de aanvallers terug in een ware sprint richting de voet van Blockhaus. Een stilstaande motorrijder aan de kant van de weg veroorzaakte een grote valpartij in het peloton. De belangrijkste slachtoffers waren Geraint Thomas en vijf andere renners van Team Sky. Ook Adam Yates was betrokken bij de val.

 

Nairo Quintana opende de debatten van ver, op acht kilometer van de streep. Nibali en Pinot konden nog even zijn wiel volgen, maar moesten bij een volgende versnelling passen. Quintana kam solo over de meet en start dinsdag in de roze leiderstrui. Thibaut Pinot finishte tweede en een sterk teruggekeerde Dumoulin derde.