De Driedaagse De Panne-Koksijde is vandaag traditiegetrouw afgesloten met twee etappes: een korte rit in lijn deze voormiddag en een individuele tijdrit in de namiddag. Start en aankomst lagen telkens in De Panne. Jasper De Buyst verdedigde met succes zijn tiende plaats in het klassement.

Tony Gallopin verscheen niet meer aan de start vandaag met het oog op de Ronde van Vlaanderen. De voorbije twee dagen heeft hij voldoende kunnen testen na zijn val in de E3 Harelbeke. Lars Bak liet eveneens verstek gaan, hij had afgelopen nacht te kampen met maag- en darmproblemen.

De ochtendetappe was 118 kilometer lang en verliep op de klassieke manier. Negen renners zetten samen een vlucht op, maar in het peloton hielden de sprintteams alles onder controle. Lotto Soudal liet neoprof Rémy Mertz mee op kop rijden. In de tweede en laatste lokale ronde van 8,1 kilometer waren alle vluchters ingelopen. Marcel Kittel was ten val gekomen in de eerste ronde, maar dat weerhield hem er niet van de sprint te winnen. Hij versloeg Alexander Kristoff. Jens Debusschere werd zevende. Luke Durbridge zette de snelste tijd neer in de tijdrit van 14,2 kilometer. Philippe Gilbert voegde de eindzege toe aan zijn palmares. Jasper De Buyst werd twaalfde in de tijdrit en hield Durbridge net vier seconden achter zich in de eindstand, waardoor hij tiende is geëindigd.

Jasper De Buyst: “Ik ben geen uitgesproken tijdrijder en kan dus heel tevreden zijn met mijn resultaat vandaag. Een toptienplaats behalen in een klassement is altijd fijn, dus ik heb er vandaag alles aan gedaan om mijn plaats te verdedigen. Ik wilde dit niet laten schieten.”

“Het is jammer dat ik gisteren de slag heb gemist in de waaierrit. Op het moment dat ze de waaier begonnen op te zetten, zat ik net iets te ver en dan kan je het vergeten. In eerste instantie werd er goed achtervolgd in onze groep, maar op een bepaald moment brak de veer. Dinsdag hadden we met de ploeg het plan om de koers vroeg open te breken. Ik koos daarvoor Tenbosse uit. We reden met vijftien renners weg en dat was perfect. Ik had gehoopt dat Tony Gallopin nog de sprong zou kunnen maken, maar het is niet onlogisch dat zijn lichaam nog moest herstellen van de val in de E3. Toen Philippe Gilbert bij ons kwam aansluiten, wist ik hoe laat het was. Hij is erg sterk.”

“Het was een zware driedaagse waarin alle dagen koers gemaakt werd. Dit was een goede laatste test voor de Ronde. Iedereen wil er bij zijn, dus ik ben gelukkig dat de ploeg me geselecteerd heeft. Door het vernieuwde parcours passeert de wedstrijd nu vlak bij mij thuis. Ik ken de wegen als mijn broekzak. Ik kijk ernaar uit om de koers hard te maken met de ploeg.”