Na twee dagen in de Pyreneeën wachtte de renners vandaag een etappe met een pak minder klimkilometers, al was de finale naar Rodez wel heuvelachtig. Van bij de start in Blagnac reed Thomas De Gendt weg met Maxime Bouet, Timo Roosen en Thomas Voeckler. Enkele kilometers later kwam ook Reto Hollenstein aansluiten. De topfavorieten voor de dagzege, Michael Matthews en Greg Van Avermaet, lieten hun teams het tempo bepalen in het peloton, waardoor de voorsprong van de vijf leiders nooit hoger opliep dan drie minuten.

Op de tweede beklimming van de dag verhoogde Thomas De Gendt het tempo in de kopgroep, waarna enkel Thomas Voeckler kon aanklampen. Op 30 kilometer van het einde besloot De Gendt solo te gaan, maar zijn aanval strandde op twaalf kilometer van de finish. Nadien probeerden nog enkele renners het peloton te snel af te zijn, maar ook zij werden weer gegrepen waardoor een grote groep aan de laatste, steile 500 meter begon. Michael Matthews was de sterkste in de sprint bergop, voor Greg Van Avermaet en Edvald Boasson Hagen. Tiesj Benoot eindigde op een knappe tiende plek. Chris Froome neemt de gele trui over van Fabio Aru.

Thomas De Gendt: “Op voorhand wisten we al dat enkel een grote groep vandaag voorop zou kunnen blijven, maar het was niet makkelijk om met velen weg te raken door de vlakke aanloop. Ik hoefde vandaag niet per se in de vlucht van de dag te zitten. Daarom zette ik als eerste aan, in de hoop dat anderen zich zouden verbranden, waarna een ploegmaat in de ontsnapping kon gaan. Maar uiteindelijk was de eerste vlucht meteen de goede en kwamen we met vijf vooraan.”

“Aangezien het peloton de vlucht niet veel ruimte gaf, hebben we besloten om het rustig aan te doen tot op 60 kilometer van het einde, op het moment dat de heuvelzone eraan kwam. Ik voelde mij al snel de sterkste in de kopgroep en ik moest de keuze maken tussen vroeg alleen te vallen of samen met mijn medevluchters te blijven. Toen ik een eerste keer het tempo verhoogde kon enkel Voeckler volgen, maar ik was duidelijk sterker dan hem. Ik ben dan ook solo gegaan in de laatste 30 kilometer, maar tegen het peloton was ik niet opgewassen.”

“Het was het zeker waard om deze rit in de aanval te trekken. Twee jaar geleden zat ik ook in de ontsnapping in de rit met aankomst in Rodez en toen strandde ik in de laatste 500 meter. We zullen zien welke mogelijkheden er nog liggen in deze Tour de France, maar we blijven zeker nog voor dagsucces gaan.”