Het was een razendsnelle start van de openingsetappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde, tussen De Panne en Zottegem. Er was een spervuur van aanvallen, maar pas na meer dan een uur slaagden zeven renners erin om als eersten een echte ontsnapping op te zetten. Veel ruimte kregen ze niet en vlak voor Tenbosse, op ongeveer 75 kilometer van de meet, waren ze allemaal ingelopen. Jasper De Buyst plaatste een versnelling op Tenbosse en zo ontstond een kopgroep van een vijftiental renners. Op de Muur maakten Philippe Gilbert en Luke Durbridge de sprong naar voor. Jens Debusschere en Tony Gallopin reden in de eerste achtervolgende groep, die de kloof niet meer zou dichten.

De Muur bleek nogmaals beslissend toen Philippe Gilbert er aanviel tijdens de tweede passage. Hij reed solo over de top en kon Luke Durbridge afhouden in de resterende zestien kilometer. Jasper De Buyst was samen met Matthias Brändle en Simone Consonni nog op zoek gegaan naar Durbridge, maar tevergeefs. Consonni won de sprint voor de derde plaats, De Buyst werd vierde. Gilbert is na zijn ritwinst de eerste leider, De Buyst is vijfde in het klassement op 47 seconden.

Jasper De Buyst: “Ik heb alles gegeven vandaag. Ik brak de koers open tijdens de eerste beklimming van Tenbosse, maar Philippe Gilbert was een klasse te sterk met zijn demarrage op de Muur.”