De Lotto Soudal Ladies verwelkomen volgend jaar met Alana Castrique (18) een Belgische eerstejaarsbelofte. Alana, wiens broer Jonas bij het U23-team van Lotto Soudal rijdt, is een tijdrijdster in hart en nieren. Afgelopen seizoen behaalde ze zilver op het BK tijdrijden voor junioren. Op het EK zette Alana de vijftiende tijd neer. Ze werd ook geselecteerd voor het WK, waar ze 23ste eindigde in de tijdrit.

Alana Castrique: “Volgend jaar zet ik een belangrijke stap doordat ik bij de elite zal rijden en Lotto Soudal is wat mij betreft de ideale ploeg om me daarbij te begeleiden. Ik ben zeker dat ik veel zal kunnen bijleren in dit team. De overstap van juniorenwedstrijden naar elitewedstrijden is sowieso een grote verandering. Het wordt ook een uitdaging om mijn studies kinesitherapie in Doornik te combineren met het wielrennen.”

“Ik heb dit jaar een aantal wedstrijden betwist bij de elite, zoals de BeNe Ladies Tour, en heb gemerkt dat ik klaar ben om deze stap te zetten. Al besef ik dat het geen sinecure wordt. Het eerste jaar wordt sowieso een kwestie van kijken en leren. Ik zal vooral kermiskoersen rijden het eerste jaar, aangevuld met een aantal grotere wedstrijden die nog te bepalen zijn. Een overwinning behalen is heel ambitieus, maar ik hoop volgend seizoen toch eens op het podium te staan.”

“Het WK in Bergen was een heel mooie belevenis. Ik was wel een beetje teleurgesteld in mijn prestatie in de tijdrit. Ik had immers gehoopt op een topvijftienplaats, net als op het EK in augustus. Tijdrijden is mijn favoriete discipline, al van toen ik nieuwelinge was. Je moet in je eentje vechten tegen alle elementen en daar houd ik van. Al van bij het begin zette ik mooie resultaten neer in het tijdrijden; ik wist dus al snel dat dat mijn specialiteit was.”

“Een jaar geleden kwam ik ten val in Gent-Wevelgem. Tot dan was ik een goede sprintster, maar nu heb ik schrik om me te mengen in de sprints. In de toekomst wil ik me echter opnieuw richten op het sprinten. Ik heb ook een aanvallende ingesteldheid. Mijn focus ligt helemaal op het wegwielrennen. Vorig jaar werd ik Belgisch kampioene in de puntenkoers, maar als ik deze winter op de piste zou rijden zal dat enkel ter voorbereiding op het wegseizoen zijn.”