Deze week vindt in Herning, in het centrum van Denemarken, het Europees kampioenschap wielrennen plaats. Zondag betwisten de elite mannen de wegrit. Zes Lotto Soudal-renners zijn afgevaardigd voor hun nationaal team. Lars Bak mag de kleuren van zijn vaderland verdedigen op eigen bodem. Jasper De Buyst, Jens Debusschere, Nikolas Maes en Jelle Wallays treden aan voor België. De Nederlandse bondscoach selecteerde Moreno Hofland.

Het parcours in Herning is 20,1 kilometer lang en zo goed als helemaal vlak. De renners zullen twaalf rondes rijden, goed voor een totale afstand van 241,2 kilometer. Een rondvraag bij de Lotto Soudal-renners leert ons dat de wind wel eens een bepalende factor kan zijn.

Lars Bak: “Het is altijd een eer om geselecteerd te worden voor de nationale ploeg en zeker nu het EK in eigen land plaatsvindt. In 2011 reed ik het WK in mijn thuisland en in 2012 startte de Giro in Herning. Dit wordt dus opnieuw een aparte belevenis. We hebben een heel goede sprinter in onze rangen: Magnus Cort Nielsen. Hij is een jonge Deen die vorig jaar twee ritten in de Vuelta won en vorige zondag tweede werd na Kristoff in RideLondon. Magnus wordt onze kopman. We beschikken over een heel gevarieerd team en ik ben de ouderdomsdeken van de groep. We moeten nog een teambespreking houden, dus ik weet niet of de coach ons zal opdragen om aanvallend te koersen of niet. In het eerste geval kijk ik ernaar uit om aan te vallen. Als we resoluut voor een sprint gaan, zal ik de wedstrijd moeten controleren. Ik ben hoe dan ook heel gemotiveerd om in eigen land te koersen. Het parcours bevat niet veel bochten en enkel dwars door de stad zitten er een aantal technische passages in. Ongeveer de helft van het parcours leidt ons door open vlaktes, waar de wind zeker een rol kan spelen.”

Jasper De Buyst: “Deze EK-selectie is een mooie beloning voor het seizoen dat ik tot nu toe al gereden heb. Mijn exacte rol bespreken we nog ter plekke, maar wellicht wordt dat meeschuiven met grotere groepen om zo eventueel naar een sprint te gaan met een groep van een twintigtal renners. En als je deel uitmaakt van een groepje wil je uiteraard een zo goed mogelijk resultaat behalen. Wanneer we afstevenen op een sprint en ik de sprint moet aantrekken voor een ploegmaat zal ik er alles aan doen om hem op de juiste plaats af te zetten.”

Jens Debusschere: “Ik vind het elke keer fijn om mijn land te vertegenwoordigen op een kampioenschap. Het parcours in Herning zou me moeten liggen: helemaal vlak, met kans op waaiervorming. Dat type wedstrijden rijd ik heel graag. Als het peloton uit elkaar valt en we met een beperkte groep naar de streep rijden ben ik niet kansloos. Na de hoogtestage met de ploeg in Livigno vorige maand en vijf koersdagen in de Ronde van Polen voel ik dat de conditie in stijgende lijn gaat, richting mijn beste niveau. Ik start zondag dus met ambitie. Ik hoop op een open en toch vrij zware wedstrijd; dan weet je nooit. Ik wil graag met een goed gevoel huiswaarts keren. Een mooi resultaat behalen speelt zeker in mijn hoofd.”

Moreno Hofland: “Het is leuk om met de Nederlandse selectie op pad te zijn en telkens een eer om voor je land uit te komen. Dit is de tweede keer dat het EK voor profs georganiseerd wordt en de eerste keer dat ik deelneem; ik kijk er enorm naar uit. Het is een mooi, vlak parcours waar wellicht veel wind zal staan. En dat is perfect voor mij. Het is mijn doel om mee te doen voor de medailles. Als ik een medaille te pakken heb, zal ik heel tevreden zijn, maar winst is uiteraard het allerbelangrijkste. Ik heb dit jaar nog niet gewonnen, dus het podium halen zou al mooi zijn, maar op een kampioenschap mik je toch op het allerhoogste.”

Nikolas Maes: “Het voelt goed om voor de nationale ploeg geselecteerd te zijn. Na de WK’s in Richmond en Qatar in 2015 en 2016 is dit mijn derde selectie bij de profs. Aan het begin van het seizoen had ik dit EK niet met stip aangeduid, maar toen onze bondscoach Kevin De Weert een mogelijke selectie op tafel gooide was ik meteen enthousiast. Ik vind in Denemarken een parcours op mijn maat. Het feit dat de wind een grote invloed kan hebben, werkt des te meer motiverend. Op een kampioenschap wordt er altijd voluit gekoerst en ik verwacht dat ook onze ploeg aanvallend zal rijden en dat creëert kansen. Als de bondscoach na afloop tevreden is over mijn koers, dan kan ik ook tevreden zijn. Het zou leuk zijn om een Europese kampioen af te leveren met België, nog leuker als die uit de Lotto Soudal-ploeg komt en het leukst als ik zelf de trui zou veroveren.”

Jelle Wallays: “Dit is de eerste keer dat ik deel uitmaak van een nationale selectie en ik ben er heel fier op. Ik ambieer al langer een plaatsje in de Belgische ploeg. Voor het WK in Qatar vorig jaar was ik er al dicht bij en nu is het echt zover. Het parcours in Denemarken zou wel eens voor verrassingen kunnen zorgen als er wind staat. Regen zou de koers nog lastiger maken. Het is zeker een parcours op maat van de Belgen. Mijn taak zal zijn om het peloton te mennen richting de sprint of om mee de koers lastig te maken. Ik zal tevreden zijn na afloop als ik gestreden heb voor wat ik waard ben.”