Elise Delzenne (28) heeft haar fiets aan de haak gehangen. Het WK in Bergen was het laatste wapenfeit op de weg voor de Française, nadien reed ze op het EK in Berlijn haar laatste ronden op de piste. Twee jaar geleden koos Elise voor Lotto Soudal nadat ze een seizoen in dienst van Specialized – lululemon had gereden en een jaar voor Velocio – Sram. Voordien had Elise zich gewijd aan haar studies textielingenieur. Sinds deze week is ze aan de slag in die sector.

Elise Delzenne: “Ik voelde dat het tijd was om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Nog voor de zomer hakte ik de knoop door. Nadien heb ik alles op alles gezet om nog een goed seizoen af te werken. Tijdens de wegrit op het WK was ik me er terdege van bewust dat dit mijn laatste wegwedstrijd zou zijn en daar wilde ik ten volle van genieten. Het EK op de piste was mijn definitieve afscheid als renster. Jammer genoeg verliep de voorbereiding op dat EK niet vlekkeloos. Tijdens een training met het team voor de ploegenachtervolging, twee weken voor het EK, kwamen we allemaal ten val. Ik ben toen naar het ziekenhuis gemoeten om splinters te laten verwijderen uit mijn arm. Op het EK strandden we op de vierde plaats en ik denk dat brons er zeker had ingezeten indien we niet waren gevallen.”

“Ik kijk met veel plezier terug op de twee seizoenen in dienst van Lotto Soudal. Ik heb echt een fijne tijd beleefd binnen de schoot van deze ploeg. Ik voelde me enorm goed bij mijn teamgenotes en er heerste een heel goede sfeer in de ploeg. Dit seizoen won ik de tweede etappe van het Festival Elsy Jacobs en vorig jaar won ik het eindklassement van de Trophée d’Or nadat ik de openingstijdrit had gewonnen. Die momenten steken er bovenuit. De Trophée d’Or is echt een herinnering die ik koester, want die eindoverwinning was het resultaat van teamwerk. Claudia Lichtenberg, die ook deel uitmaakte van de ploeg, werd toen tweede.”

Elise Delzenne behaalde tijdens haar carrière als eliterenster zes nationale titels op de piste, in 2013 werd ze Frans kampioene op de weg. In 2015 won Elise Dwars door de Westhoek en de vijfde etappe van de Tsjechische rittenwedstrijd Gracia Orlová. Vorig jaar schreef ze de Trophée d’Or op haar naam en won ze er de tijdrit op dag een. Dit seizoen was Elise de beste in de tweede etappe van het Festival Elsy Jacobs. Op de piste veroverde ze eind vorig jaar goud op de scratch tijdens de Wereldbeker in Glasgow en zilver in de individuele achtervolging; met Frankrijk reed ze naar brons in de ploegenachtervolging. Twee jaar geleden werd Elise vice-Europees kampioene in de individuele achtervolging en puntenkoers.

De Française had ook af te rekenen met de nodige dosis pech tijdens haar carrière. Vorig jaar liep ze een bekkenbreuk op in het voorjaar en op het Frans kampioenschap weerhielden twee lekke banden haar van een tweede wegtitel bij de elite.

Elise Delzenne: “Wanneer ik denk aan het mooiste moment uit mijn carrière, moet ik teruggrijpen naar mijn Franse wegtitel bij de junioren in 2007. Een vriendin heeft me toen geholpen om de wedstrijd te winnen en onze vriendschapsband is er nog altijd. Ik was ten val gekomen tijdens de koers en toen ik terug mijn plaats innam in het peloton ontfermde ze zich over mij. Zij had er vertrouwen in dat ik nog kon winnen.”

“Ik kijk tevreden terug op mijn carrière. Ik heb op korte tijd veel bereikt. Na te focussen op mijn studies koos ik in 2014 voluit voor het wielrennen en ik heb een palmares dat velen die langer koersen niet kunnen uitbouwen. Al vergeet ik ook de tegenslagen in mijn carrière niet, want daar heb ik veel uit geleerd.”