Trine Schmidt behaalde afgelopen weekend twee gouden medailles op de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Berlijn! Trine veroverde die Europese titels in de puntenkoers en de scratch. Samen met haar landgenote Amalie Dideriksen werd ze vierde in de ploegkoers en in de afvalling werd Trine zesde. Volgende maand zakt de Deense af naar België om deel te nemen aan de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent (14 – 19 november), waar de vrouwen rijden van donderdag tot zondag.

Trine Schmidt: “Het voelt fantastisch om tweevoudig Europees kampioene te zijn. Daarom ben ik vorig jaar opnieuw beginnen wielrennen, maar ik kan niet geloven dat dit succes me nu al te beurt is gevallen. Het EK was sowieso wel een van mijn hoofddoelen dit jaar. Toen ik naar Berlijn afreisde hoopte ik om zeker met een medaille naar huis te komen, eender welke kleur. Het was een grote verrassing dat ik terugkeerde met twee gouden exemplaren.”

“In de puntenkoers wilde ik ronden pakken op de andere deelneemsters en er een harde wedstrijd van maken. Ik beschikte echt over een stel superbenen die dag, het voelde alsof ik eeuwig kon doorgaan. Uiteraard was het lastig, maar toen ik zag dat de groep niet volgde, gaf me dat een stimulans om door te zetten. Het was een heel bijzonder moment toen ik na afloop de Europese kampioenentrui en de gouden medaille in ontvangst mocht nemen en het Deense volkslied werd afgespeeld.”

“Dankzij die gouden medaille stond ik meer ontspannen aan de start van de scratch, want ik had mijn doel bereikt. Op een gegeven moment sloegen drie rensters een gaatje, dat strookte niet met mijn plan. Ik nam het heft in handen en maakte de sprong naar voor. Binnen twee ronden haakte ik mijn wagonnetje bij hen aan en daarna haalden we het peloton in. Vervolgens reed ik naar de kop en aan het eind won ik de sprint. Als je in een goede vorm verkeert, gaat alles beter.”

“Amalie Dideriksen en ik wilden graag goed presteren in de ploegkoers. We kwamen dicht bij brons, maar het werd een vierde plaats. Een medaille zou fantastisch zijn geweest, maar we zijn tevreden met dit resultaat, gezien ons gebrek aan ervaring in deze discipline. Ik wil blijven focussen op de piste en ik hoop de ploegkoers te rijden op de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Momenteel geniet ik van twee weken rust, vooraleer ik aan mijn opbouw begin. De Zesdaagse in Gent wordt mijn eerstvolgende wedstrijd. Ik zal er wellicht het omnium en de ploegkoers rijden. Ik hoop daar ook goed te presteren.”

Na een pauze van vijf jaar stapte Trine vorig jaar opnieuw op de fiets. Dit jaar werkte ze in dienst van de Lotto Soudal Ladies voor het eerst in jaren een volledig wegseizoen af. In juli werd ze vierde in de proloog van de BeNe Ladies Tour en in september behaalde ze de achtste plaats in de eerste etappe van de Lotto Belgium Tour na een lange vlucht. Ze hield er de prijs van de strijdlust aan over. Volgend jaar maakt Trine de overstap naar Team Virtu Cycling.

Trine Schmidt: “Ik heb dit jaar veel vooruitgang geboekt. De voorjaarskoersen waren zwaar, omdat het niveau zo hoog ligt. De top van het vrouwenwielrennen is de laatste jaren veel breder geworden. Je kan geen comeback maken en verwachten om je meteen te mengen in de strijd. Het voorjaar was een moeilijke periode voor mij, maar ik heb toen ook geleerd welke werkpunten ik nog had. Ik leerde ook om geduld te hebben. Tegen de zomer was ik in vorm. Ik wilde presteren in de BeNe Ladies Tour. Het begon goed, maar jammer genoeg werd ik toen net als mijn teamgenotes ziek en moest ik opgeven. Ik wilde ook een goede Lotto Belgium Tour rijden, maar ik had mechanische pech tijdens de proloog. Ik had dus enkele keren tegenslag op ogenblikken dat ik ambitie koesterde, maar in het algemeen ben ik blij met de vooruitgang die ik geboekt heb. Ik heb een mooi jaar achter de rug in deze ploeg. Ik kon me geen betere start van het tweede deel van mijn wielercarrière voorstellen.”