De zesde rit van deze BinckBank Tour tussen Riemst en Houffalize was de langste van deze editie en een van de belangrijkste voor het eindklassement. Het parcours van 203,7 kilometer slingerde eerst richting de Hoge Venen en dan naar een lokaal circuit in de Ardennen. Regen en wind waren ook van de partij aan de start vanmorgen, en het hoge tempo van het peloton maakte het moeilijk om weg te rijden. Na drieënvijftig kilometer slaagden zes renners erin om een ontsnapping te vormen. Geoghegan Hart, Gougeard, Martin, Sutherland, van Baarle en Weening namen ruim vijf minuten voorsprong. Tim Wellens en Tiesj Benoot versnelden op de Côte de Saint Roch met nog dertig kilometer te gaan; als gevolg daarvan was de ontsnapping teniet gedaan en vormde zich een elitegroepje. Met nog drieëntwintig kilometer te gaan reed Sagan weg met Tim Wellens aan zijn wiel, maar de wereldkampioen moest zijn inspanning stoppen door een lekke band, waardoor Wellens alleen over bleef. Een paar kilometer later kwam Tom Dumoulin aansluiten en het duo creëerde snel een kloof van vijfentwintig seconden. De groep van achtervolgers, met Benoot, Stuyven, Naesen, Van Avermaet en Valgren, slaagde er nooit in om de twee vluchters  te grijpen. Wellens en Dumoulin sprintten op de laatste hellende strook naar de finish en de Truienaar kwam als eerste over de streep. Ook Tiesj Benoot behaalde een knappe vijfde plaats. Een mooie ritzege voor Tim Wellens, die ook de tweede plaats pakt in het algemeen klassement, vier seconden achter de nieuwe leider Tom Dumoulin.

 

 

Tim Wellens: “Gisteren voelde ik me goed en dat was ook nu het geval. Vandaag waren de weersomstandigheden in mijn voordeel. Wij hadden ons met de ploeg  voorgenomen om vanaf de laatste ronde van dertig kilometers de debatten te openen. Het hele team heeft voordien heel sterk gereden om Tiesj en mezelf zo goed mogelijk te positioneren en om het peloton uit te dunnen. Ik viel met Peter Sagan aan met nog vijfentwintig kilometer te gaan en ik hoorde en zag dat hij een lekke band had. Toen Tom Dumoulin bij me kwam, hebben we goed samengewerkt om de achtervolgers op afstand te proberen houden. Op zeker moment kwamen ze heel dichtbij, maar Tom en ik hebben het super goed gedaan. We zijn nu eerste en tweede in het algemeen klassement. De strijd zal dus morgen beslecht worden in de Vlaamse Ardennen.”

 

“Mijn vader had vorige week de verkenning van het parcours gedaan en ik was dus heel goed geïnformeerd van hoe de finale eruit zag. Ik had me voorgenomen om de laatste rechte lijn als eerste in te duiken en dan zo snel mogelijk naar de streep te sprinten. Tom had aangegeven zich niet 100 procent te voelen, dus ik hoopte hem te kunnen kloppen. Ik ben heel blij met deze overwinning na een moeilijke periode en na de ontgoocheling van de Tour. Ik ben de voorbije weken vaak om zes uur opgestaan om te gaan trainen om de warmte in Zuid-Frankrijk te ontlopen, maar als het naar een goed resultaat in deze BinckBank Tour leidt, was het de moeite waard. Ik moet vandaag ook mijn ploegmaats bedanken, en zeker Tiesj Benoot, die heel sterk heeft gereden na twee valpartijen deze week. Ik sta nu vier seconden achter Tom Dumoulin, dat is veel en niet veel tegelijk. Het is niet evident om een renner zoals hij uit het wiel te rijden en er is ook de gouden kilometer die een invloed kan hebben. Tom en ik zijn ook geen specialisten van de kasseien. Als de finale vroeg wordt opengebroken, kunnen andere renners nog een gevaar zijn voor het eindklassement, maar het zou logisch zijn dat het tussen ons beiden gaat voor de eindoverwinning. Ik ben er zeker van dat onze ploeg heel sterk zal rijden om minstens de tweede plaats in deze BinckBank Tour te behalen, maar de overwinning zou echt de bekroning van een goede week zijn. »