André Greipel heeft Lotto Fix ALL de zege geschonken in de vijfde etappe van Parijs-Nice! In een massasprint rekende de Duitse kampioen af met Arnaud Démare en Dylan Groenewegen.

Met een afstand van 199,5 kilometer was de vijfde rit, van Quincié-en-Beaujolais naar Bourg-de-Péage, de langste van deze editie. Het was de laatste kans voor de sprinters deze week. En die wilden ze blijkbaar allemaal grijpen. Niet lang nadat het startsein was gegeven, reden zes renners weg uit het peloton. Zij liepen tot iets meer dan vijf minuten uit. Thomas De Gendt reed kilometers lang aan kop van het peloton om de vluchters binnen handbereik te houden. Twintig kilometer voor het eind brak het peloton na een valpartij in twee stukken. André Greipel en Tony Gallopin bevonden zich samen met leider Julian Alaphilippe in het tweede, grootste stuk van het peloton. Er volgde echter snel een hergroepering. Op 12,5 kilometer van de finish werden de laatste vier koplopers gegrepen. In de slotkilometers lagen enkele rotondes die de voorbereiding van de sprint in de war stuurden. André Greipel kwam die verraderlijke passages goed door en plaatste zich uitstekend om de sprint te beginnen. Hij won overtuigend, voor Démare en Groenewegen!

André Greipel: “Het was het grote doel om een etappe te winnen hier in Parijs-Nice waar een groot deel van de beste sprinters ter wereld aan de start stonden. Arnaud Démare rijdt heel indrukwekkend voor het ogenblik. Ik ben blij dat ik hem vandaag kon verslaan. Uiteraard was ik dinsdag heel ontevreden dat ik pas zevende werd. Ik was toen echt kwaad op mezelf. Vandaag moest het beter. De laatste zeven kilometer van deze etappe moesten we opboksen tegen een sterke tegenwind, wat het niet eenvoudig maakte om voorin te blijven. Gelukkig kon ik rekenen op de steun van mijn ploeg. Ik slaagde erin in een uitstekende positie aan de sprint te beginnen. De aankomststrook was licht oplopend en lag me perfect. Ik ben heel gelukkig met deze zege. De komende dagen zal ik mijn best doen om Tony Gallopin te helpen waar ik kan. Zaterdag wordt het zeker een man-tegen-mangevecht. Tony is heel goed en ik denk dat hij deze Parijs-Nice kan winnen.”

In Tirreno-Adriatico kregen de renners vandaag een lastige aankomst voorgeschoteld in Pomarance. Net als in Parijs-Nice reed een kopgroep van zes snel weg, zij bleven voorop tot 27 kilometer van de finish. Op de beklimming naar Pomarance gooide Bob Jungels de knuppel in het hoenderhok. Tim Wellens volgde gezwind, maar ze kregen onvoldoende ruimte. Vervolgens plaatste Geraint Thomas een aanval. Hij kreeg klassementsleider Caruso, Castroviejo en Jungels met zich mee, maar wachtte niet lang om hen achter te laten. De Welshman reed solo naar de zege. Tom Dumoulin werd negen seconden later tweede, vlak voor Peter Sagan die de sprint van de groep der favorieten won. Tim Wellens maakte ook deel uit van die groep. Jürgen Roelandts finishte enkele seconden later.