Nadat de vrouwen de voorbije jaren reeds de Waalse Pijl betwistten, zijn dit seizoen ook de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik aan de kalender toegevoegd. Ook voor hen is er vanaf nu sprake van een Ardens drieluik, de wedstrijden behoren allen tot de Women’s WorldTour. De Amstel wordt komende zondag, 16 april, gereden.

De dames zetten om twintig voor elf aan op de Markt van Maastricht, de officiële start volgt even verderop. De finish ligt in Valkenburg na een wedstrijd van 121,6 kilometer. De route leidt de rensters via zeven hellingen – met aan het slot de Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg – naar het lokale circuit in en rond Valkenburg. Het peloton moet er drie ronden van 18,5 kilometer afleggen met daarin de Geulhemmerberg, Bemelerberg en de Cauberg. De Cauberg mogen de rensters een extra keer beklimmen voor het ingaan van de eerste ronde. De eindmeet is 1,8 kilometer verwijderd van de top van de Cauberg.

Jessie Daams is een van de vijf Lotto Soudal Ladies die zondag aan de start zullen staan. De Belgische woont in Achel, vlakbij Nederlands Limburg. De Amstel wordt gereden op voor haar vertrouwde trainingswegen. Jessie is daarom de geknipte persoon om het parcours van komende zondag onder de loep te nemen.

Jessie Daams: “Ik ken de streek als mijn broekzak. Woensdag deed ik nog wel een verkenning om het exacte parcours in mij op te nemen. De eerste veertig kilometer zijn het vrij brede wegen, ook wanneer we over de hellingen rijden. Het is pas voor de Eyserbosweg, de vijfde helling van de dag, dat de wegen smaller worden en het draaien en keren begint. Vanaf daar tot aan het lokaal circuit wordt het ongetwijfeld hectisch. Je hebt geen tijd meer om te herstellen en je moet voortdurend voorin gepositioneerd zitten. Op de lokale ronde zijn de wegen opnieuw breder.”

“Ik verwacht dat de tweede beklimming van de Geulhemmerberg een belangrijke selectie teweeg zal brengen, dat daar een groepje weg zal rijden dat de finale betwist. Uiteraard zal het peloton tegen dan al fel uitgedund zijn. Vergelijk het met de functie van de Oude Kwaremont in de Ronde van Vlaanderen. De Bemelerberg is niet heel lastig. Het is het open stuk nadien waar de wind het erg zwaar kan maken. In tegenstelling tot de mannenrace is de Cauberg bij ons wel de laatste helling in de wedstrijd. Daar is het een kwestie van buigen of barsten tijdens de slotklim. Ik rijd de Cauberg graag op, dat heeft te maken met de sfeer die daar altijd heerst. Daar staan altijd mensen die mij kennen en de aanmoedigingen doen altijd deugd.”

“De lokale ronde kennen we grotendeels van het WK in Valkenburg 2012. Al is het nu nog iets zwaarder doordat de Geulhemmerberg in het parcours is opgenomen. Ik heb goede herinneringen aan dat WK. Met mijn toenmalige ploeg AA Drink – Leontien.nl behaalde ik brons in de ploegentijdrit en in de wegrit werd ik als belofte zeventiende; daar was ik fier op. Het is aan de klimmerstypes zondag. Anna van der Breggen is een grote kanshebster op de zege, net als Elisa Longo Borghini. Ik hoop zondag op twee goede benen. Het is een lange weg terug na mijn gezondheidsproblemen van vorig jaar.”

Selectie Lotto Soudal Ladies: Isabelle Beckers, Jessie Daams, Chantal Hoffmann, Anna Kiesenhofer en Puck Moonen.