Na de Vlaamse wegen van afgelopen weekend gaat de koers op woensdag 1 maart naar de Waalse wegen in Henegouwen. Le Samyn is een wedstrijd van 202,2 kilometer met veel smalle wegen vol kort draai- en keerwerk. Le Samyn gaat van start om 12u35 in Quaregnon en de renners worden verwacht aan de finish rond 17u30 in Dour. De eerste dertig kilometer zijn nagenoeg vlak,  waarna het twintig kilometer lang heuvelachtig is met vier korte beklimmingen.

Halfweg beginnen de renners aan hun eerste van vijf lokale rondes. Tijdens die lokale rondes van 25,1 kilometer zijn er telkens vier kasseistroken te overwinnen. De eerste kasseistrook heeft één ster moeilijkheid met een afstand van anderhalve kilometer. De tweede kasseistrook begint met een moeilijkheid van twee sterren, maar na 200 meter loopt deze strook over in de derde strook en verhoogt de moeilijkheid naar drie sterren. Na anderhalve kilometer op strook drie komen de renners, na tien kilometer vlakke wegen, op de laatste kasseistrook van een dikke twee kilometer met een driesterren beoordeling. Deze laatste kasseistrook ligt op vier kilometer van de meet. Nadien blijft het vals plat oplopen tot aan de finish.

Met Kris Boeckmans heeft Lotto Soudal een ex-winnaar in haar rangen. Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, Jens Debusschere, Frederik Frison, Rémy Mertz, James Shaw en Tosh Van der Sande zijn de andere vertegenwoordigers van het Lotto Soudal-team.  De GP Le Samyn maakt deel uit van de UCI Europe Tour in de categorie 1.1.

Selectie Lotto Soudal: Kris Boeckmans, Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, Jens Debusschere, Frederik Frison, Rémy Mertz, James Shaw en Tosh Van der Sande.