Het Belgische wielerseizoen is van start gegaan met de Omloop Het Nieuwsblad. De kansen van de Lotto Soudal-renners werden gedwarsboomd door een massale valpartij vlak voor het ingaan van de finale. Jürgen Roelandts was de eerste Lotto Soudal-renner in de uitslag, op de vijftiende plaats.

Pas na het eerste wedstrijduur werd een ontsnapping van zes renners gevormd. Op de kasseien van de Donderij, 65 kilometer voor het einde, ging een deel van het peloton tegen de vlakte en werd een groot deel andere renners hierdoor opgehouden. Jens Debusschere liep bij de val een lichte hersenschudding op en een bloeduitstorting in zijn dij. Daarom zal de West-Vlaming morgen niet aan de start komen van Kuurne-Brussel-Kuurne. Tiesj Benoot, die door de valpartij achterop geraakte en zijn rol niet kon spelen in de finale, zal hem vervangen.

Twee Lotto Soudal-renners slaagden er nog in zich een weg te banen naar voor: Jasper De Buyst en Jürgen Roelandts. Roelandts maakte in de finale deel uit van een achtervolgende groep van twaalf na Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke. Ze naderden tot op 25 seconden van het leidende trio, maar niet dichter. In de slotkilometers liepen de vluchters zelfs opnieuw uit. Olympisch kampioen Greg Van Avermaet won de Omloop voor het tweede jaar op rij. Net als in 2016 klopte hij Peter Sagan in de sprint. Vanmarcke vervolledigde het podium. 57 seconden na Van Avermaet reed Roelandts als vijftiende over de meet in Gent.

Jürgen Roelandts: “Ik reed lek op een 75-tal kilometer van de aankomst. Toen ik mijn positie voorin het peloton bijna weer had ingenomen, was er die massale valpartij. Samen met Jasper De Buyst ben ik nog naar de eerste achtervolgende groep kunnen opschuiven. Uiteindelijk bleven we met twaalf renners over in die groep. We reden goed door, maar bleven hangen op 25 seconden. Na de Lange Munte was het duidelijk dat de aansluiting niet meer mogelijk was. Aan het slot vergrootten de drie zelfs hun voorsprong. Bij mij was het vat af aan het eind. Ik heb gisterennacht moeten overgeven en dat woog vandaag door. Het zat mij en de ploeg niet mee, maar morgen is er een nieuwe kans in Kuurne-Brussel-Kuurne.”