Deze voormiddag verscheen Adam Hansen niet aan de start van de tweede etappe in de Ster ZLM Toer. De Australiër kwam ten val in de veertiende etappe van de Giro en kneusde daarbij een botje in zijn rechterhand. Bijna vier weken later ondervindt Hansen nog hinder in wedstrijdsituaties, daarom onderging hij deze namiddag een scan. Die toonde geen breuk aan, maar wel een zware botkneuzing. Dat kan enkel genezen met rust. Hansen kan trainen mits het immobiliseren van zijn hand. Een Tourdeelname is niet in gevaar.

Vijf weken geleden, tijdens de eerste rit van de Vierdaagse van Duinkerken op 9 mei, kwam Lotto Soudal-renner Frederik Frison zwaar ten val. De balans was niet min: een bekkenbreuk, drie gebroken ribben, twee gebroken dwarsuitsteeksels van de wervels, een gebroken heiligbeen en een beperkte klaplong. Momenteel werkt Frederik rustig aan zijn wederopbouw.

Frederik Frison: “Voor mij gingen een aantal renners tegen de vlakte en ik kon hen niet meer ontwijken. Renners achter mij zijn dan op hun beurt op mij ingereden tegen hoge snelheid. De gevolgen waren pijnlijk. De eerste tien dagen kon ik bijna niet bewegen. Pas veertien dagen na de val kon ik stilaan op krukken lopen. Anderhalve week later kon ik op mijn benen steunen en vanaf dan reed ik dagelijks een kwartiertje op de hometrainer. Dat hebben we verder opgebouwd tot een halfuur en achteraf heb ik een week op de rollen getraind. Een maand na de val ben ik dan voor het eerst opnieuw op de weg gaan fietsen. Ik zocht mooie wegen uit, met zo weinig mogelijk putten omdat het pijnlijk was om die schokken op te vangen. Momenteel werk ik duurtrainingen af tot drie uur. Dat kan relatief snel verlengd worden omdat ik nog kan terugvallen op een bepaalde basis. De volgende stap is het opbouwen van de intensiteit. Dat diep gaan op de fiets zal het meeste pijn doen.”

“In juli zal ik met de ploeg op hoogtestage gaan naar Livigno. Het is moeilijk om nu al een exacte datum te plakken op mijn terugkeer in het peloton, dat hangt af van mijn vorderingen de komende weken. Het is jammer dat dit gebeurd is, maar ik kan het relativeren; het had erger kunnen zijn.”

Sean De Bie verliet vorige maand de Giro met rugproblemen. Met de medische staf van het team is de fietspositie van Sean gecorrigeerd. Sean herneemt de competitie komende zondag in Brugge.

Jens Debusschere maakt zondag eveneens zijn wederoptreden in Brugge nadat hij verstek had moeten laten gaan voor de Ronde van Zwitserland omwille van een rugblessure. De West-Vlaming is hiervoor nog steeds in behandeling, maar heeft de trainingen reeds hervat. Na het BK op zondag 25 juni breekt voor Debusschere zoals gepland een rustperiode aan.

Tosh Van der Sande gaf vorige week op in het Critérium du Dauphiné met een virale infectie. Er werd meteen beslist om hem niet te laten starten. Ondertussen is hij van de virale infectie verlost.

Bart De Clercq, momenteel aan het werk in de Ronde van Zwitserland, gaf op in de Giro met een beenblessure. De oorzaak daarvan was overbelasting en nood aan een gecorrigeerde fietspositie. Het letsel evolueert nu gunstig en hij voelt zich elke dag beter.

Thomas De Gendt verscheen niet meer aan de start van de slotrit van de Dauphiné wegens een polsblessure. Onderzoek toonde aan dat de Oost-Vlaming een roeierpols heeft. Hij moet gedurende drie weken een brace dragen, maar kan zijn trainingen afwerken. Zijn Tourdeelname komt niet in het gedrang.