De vijfde etappe van de Ronde van Polen, tussen Olimp Nagawczyna en Rzeszow, was 130 kilometer lang en daarmee de kortste etappe van deze editie. Na een redelijk vlakke finale gisteren was het peloton vandaag weer actief op heuvelachtig terrein. Direct na de start reden vijf renners, waaronder Maxime Monfort, weg uit het peloton en ze bouwden snel een voorsprong op van drie minuten. Monfort verkeerde in het gezelschap van Moser, Schachmann, Tolhoek en Van Garderen. Schachmann kwam ten val op 26 kilometer van het einde en zo bleven nog vier leiders over. Het peloton verhoogde vervolgens het tempo, waardoor de voorsprong van de kopgroep aanzienlijk verminderde. Tejay van Garderen viel aan op de laatste beklimming van de dag, terwijl het peloton zijn voormalige medevluchters inliep. De Amerikaan slaagde erin om een gat van achttien seconden te creëren, maar hij werd uiteindelijk ingelopen op drie kilometer van de finishlijn. In de laatste kilometer splitste een valpartij het peloton. Uiteindelijk kwam Danny Van Poppel als eerste over de streep, voor (zonder acccenten) Luka Mezgec en Peter Sagan. Tomasz Marczyński was vandaag de eerste Lotto Soudal-renner, op de negende plaats. Wereldkampioen Peter Sagan consolideert zijn gele trui dankzij vier  bonificatieseconden die hij in de spurt heeft gewonnen.

Maxime Monfort reed de hele dag een agressieve koers en hij won twee van de drie bergprijzen, daardoor draagt hij morgen de magenta trui van de beste klimmer.

Maxime Monfort: “Het doel vanmorgen was om de ontsnapping van de dag te halen en de rit trachten te winnen. We vormden een mooie groep van vijf renners en we werkten goed samen, maar het peloton  gaf ons niet veel voorsprong. Ik besloot dus voor het bergklassement te gaan en ik ben blij om deze magenta trui te mogen dragen. We zullen nu proberen om die te verdedigen, al  blijft het ons doel om een ritzege te behalen.”