Na een tweede rustdag werd de Giro d’Italia vandaag hervat met een individuele tijdrit van 39,8 kilometer. De tijdrit startte in Foligno, André Greipel behaalde hier vorig jaar zijn tweede overwinning in de Giro, en eindigde in Montefalco. Maxime Monfort startte als laatste Lotto Soudal-renner. Toen Maxime het eerste tussenpunt passeerde had hij de derde beste tijd. De Belg zette zijn sterke tijdrit voort tot aan de meet en werd uitstekend zevende met een tijd van 52’50”. Tom Dumoulin, topfavoriet voor ritwinst, haalde genadeloos uit met een tijd van 50’37”. De Nederlander is ook meteen de nieuwe leider in het klassement en staat zelfs 2’23” voor op Quintana, zijn eerste achtervolger.

 Maxime Monfort: “Dit was mijn beste individuele tijdrit ooit in een Grote Ronde. Ik ben heel tevreden. Ik eindig op een handvol seconden van Nibali en Kiryienka, toch twee klasserenners. Een tijdrit na een rustdag vind ik altijd speciaal. Gisteren, tijdens de verkenning, had ik het eigenlijk moeilijker dan vandaag. Ik had een goed gevoel voor de start, maar voelde me niet super. Dat veranderde toen ik op mijn fiets zat. In het algemeen klassement blijft het status quo voor mij. Vanochtend stond ik negentiende en nu nog altijd, maar deze topprestatie heeft me wel vertrouwen gegeven om voluit voor de top vijftien te gaan.”

 “De prestatie van Tom Dumoulin was heel straf. Ik denk dat hij nu de topfavoriet is. Nibali, Quintana en Pinot zullen hem waarschijnlijk vanaf nu bestoken met aanvallen. Dat maakt dat er misschien meer kansen komen voor de vluchters omdat de klassementsmannen naar elkaar gaan kijken. Morgen is er meteen zo’n mogelijkheid. Hopelijk geraak ik mee in een ontsnapping. Donderdag en  vrijdag zijn er kansen voor Greipel. De volgende dagen worden zeker interessant voor mezelf en onze ploeg.”