Gisteren konden de Lotto Soudal-renners ten gevolge van een valpartij hun kansen niet verdedigen in de Omloop Het Nieuwsblad. Vandaag diende zich een nieuwe kans aan in Kuurne-Brussel-Kuurne. Dit keer was Lotto Soudal goed vertegenwoordigd in de finale met als resultaat de vierde plaats voor Tiesj Benoot!

Net als in de Omloop raakte pas na meer dan een uur wedstrijd een kopgroep weg. Jürgen Roelandts keek gisteren na de aankomst al meteen vooruit naar Kuurne-Brussel-Kuurne en hij besloot om vandaag vroeg ten aanval te trekken. Roelandts vertoefde vooraan in het gezelschap van acht andere renners. Hun voorsprong liep op tot boven de zes minuten. Op de Oude Kwaremont, 85 kilometer voor het einde, joeg Zdenek Stybar het tempo de hoogte in in het peloton. Tiesj Benoot volgde vlot in zijn wiel. Na de top van de Kwaremont sloten een vijftiental renners bij hen aan. Lotto Soudal had met Nikolas Maes een extra man mee in de spits van de koers. Deze achtervolgende groep was kwalitatief sterk met renners als Arnaud Démare, Oliver Naesen, Peter Sagan, Ian Stannard, Jasper Stuyven, Matteo Trentin en Greg Van Avermaet.

De achtervolgers werkten goed samen en ze kregen de vluchters in het vizier. Het peloton kwam nog gevaarlijk dicht, tot op een halve minuut. In de eerste van twee lokale ronden van 15,3 kilometer gooide Jasper Stuyven de knuppel in het hoenderhok. Trentin en Sagan sloten eerst aan en vervolgens dichtten ook Tiesj Benoot en Luke Rowe de kloof. BMC zette zich op kop van de achtervolgende groep maar ze haalden Benoot en co niet meer in. Vlak voor het ingaan van de laatste kilometer monsterden de vijf leiders elkaar. Matteo Trentin versnelde als eerste, maar kon de anderen niet afhouden. Vervolgens begon Peter Sagan te sprinten op 250 meter van de meet en won hij overtuigend. Jasper Stuyven werd tweede, voor Luke Rowe. Tiesj Benoot behaalde de vierde plaats, een mooi resultaat voor de bijna 23-jarige Belg.

Tiesj Benoot: “Ik was gemotiveerd om me vandaag te laten zien nadat de Omloop in het water was gevallen doordat ik opgehouden werd door die grote valpartij. Ik had het voordeel dat er geen druk op mijn schouders lag. Het was vooraf duidelijk dat de fase vlak voor en op de Oude Kwaremont beslissend zou zijn. Met een aantal teams maakten we de koers daar hard. Wij zaten op dat ogenblik reeds in een ideale situatie doordat Jürgen Roelandts deel uitmaakte van de kopgroep. Samen met Nikolas Maes reed ik vervolgens in een achtervolgende groep waarin zich grote namen bevonden. Toen we de kopgroep met Jürgen hadden ingelopen werd er even getalmd en kwam het peloton gevaarlijk dicht. Toen plaatste Jasper Stuyven zijn versnelling. Dat was een heel sterke inspanning. Ik sprong naar Stuyven, Sagan en Trentin toe, maar dat was niet vanzelfsprekend. Het dichten van die laatste tien meter was hels, het zag echt zwart voor mijn ogen. Daar heb ik een serieuze pijl verschoten.”

“In de finale waren er niet veel mogelijkheden om de anderen te verschalken. Het parcours was niet selectief genoeg. De laatste helling lag op vijftig kilometer van het einde en er waren ook geen kasseistroken meer. Ik ben heel blij met mijn vierde plaats. Ik wist dat ik in orde was, maar een topvijfplaats in een semiklassieker is heel mooi en geeft extra bevestiging met het oog op de Strade Bianche van komende zaterdag.”

In de finale kwamen Moreno Hofland en Tosh Van der Sande ten val. De schade viel mee, Moreno hield wel enkele schaafwonden over aan de val.