Dinsdag is het tijd voor de 41ste editie van de Driedaagse De Panne – Koksijde. Het zijn de drie laatste koersdagen voor de Ronde van Vlaanderen. De Driedaagse omvat twee ritten in lijn en op de slotdag wordt een dubbel programma afgewerkt. In de voormiddag is er de korte etappe in lijn, gevolgd door een afsluitende tijdrit later op de dag.

De openingsetappe wordt afgewerkt tussen De Panne en Zottegem. Er zijn in totaal elf hellingen te beklimmen. Tijdens de twee plaatselijke ronden van elk 46,9 km moeten de renners over de Berendries, Ten Bosse, de Muur van Geraardsbergen en de Klemhoutstraat. De eerste rit is meteen een cruciale etappe voor het algemene klassement. In rit twee en drie wordt er een sprint verwacht. Op de slotdag is er in de namiddag nog de individuele tijdrit die nog een beslissende rol kan spelen voor het klassement.

Frederik Willems is de sportdirecteur voor Lotto Soudal tijdens de Driedaagse De Panne – Koksijde. Hij was eindwinnaar van het algemeen klassement in 2009 en is dus ideaal geplaatst om vooruit te blikken.

Sportdirecteur Frederik Willems: “We trekken met ambitie naar de Driedaagse. Tony Gallopin en Jens Debusschere zijn de twee speerpunten van onze ploeg. Gallopin is goed hersteld na zijn valpartij en op training zijn er alleen maar positieve tekens. Een wedstrijd is natuurlijk anders dan een training dus we wachten het eerste wedstrijduur van de eerste rit af hoe hij reageert op de inspanning.”

“De eerste rit, met een klassiek profiel, is meteen iets voor Tony. Net voor de lokale rondes op 110 kilometer van de streep isde Haaghoek het eerste cruciale punt. Tijdens de lokale rondes moeten de renners ook twee keer over De Muur, daar kunnen we de sterke sprinters zoals Kittel en Kristoff proberen overboord gooien. Als we met een groep naar de meet gaan trekken we de kaart Jens Debusschere. De eerste rit zal het klassement al voor een groot stuk bepalen. In rit twee en drie verwacht ik een sprint. De concurrentie in de sprint is sterk. Quick-Step Floors heeft Marcel Kittel en Team Katusha Kristoff maar Jens Debusschere moet zich absoluut niet verstoppen. In de individuele tijdrit kunnen we ook het verschil maken en kijk ik uit naar het resultaat van Gallopin, De Buyst en Frison.”

 “Jasper De Buyst krijgt verder nog een vrije rol. Hofland zal de sprint aantrekken voor Debusschere. Mertz gaat mee vooral om ervaring op te doen en met Bak en Sieberg nemen we ook twee routiniers van de ploeg mee.”

 Selectie Lotto Soudal: Lars Bak, Jasper De Buyst, Jens Debusschere, Frederik Frison, Tony Gallopin, Moreno Hofland, Rémy Mertz en Marcel Sieberg.

Sportdirecteurs: Frederik Willems en Kurt Van de Wouwer.

Rittenschema:

Rit 1 Dinsdag 28 maart: De Panne – Zottegem (205.5 km)

Rit 2 Woensdag 29 maart: Zottegem – Koksijde (192.9 km)

Rit 3a Donderdag 30 maart: De Panne – De Panne (118.5 km)

Rit 3b Vrijdag 30 maart: De Panne – De Panne (14.2) (ITT)