Deze week (17/02 – 19/02) wordt de eerste Wereldbeker piste van 2017 gereden. Plaats van het gebeuren is het Colombiaanse Cali. Vier Lotto Soudal Ladies staan er aan de start. De Belgen Annelies Dom, Lotte Kopecky en Kaat Van der Meulen rijden samen met Gilke Croket de ploegenachtervolging. Daarin zullen ze het onder meer moeten opnemen tegen de Franse ploeg met Elise Delzenne. De ploegenachtervolging begint zaterdag met de kwalificaties, zondag wordt er gestreden om de medailles. België selecteerde Kaat Van der Meulen ook voor de scratch, die wedstrijd vindt zaterdag plaats. Lotte Kopecky rijdt vrijdag al het omnium en zondag de puntenkoers. In die wedstrijd treedt normaalgezien ook Elise Delzenne aan.

Elise Delzenne kende vorig jaar heel wat pech in het eerste deel van het seizoen. De Française kwam in maart ten val tijdens een training voorafgaand aan het WK piste en maakte tijdens de puntenkoers opnieuw een smak. Onderzoek bracht aan het licht dat Delzenne een bekkenbreuk had opgelopen en verschillende ribben gebroken had. Ze was meer dan anderhalve maand buiten strijd. Tegen het nationaal kampioenschap eind juni was ze opnieuw in vorm, maar twee lekke banden in volle finale weerhielden haar ervan de titel op zak te steken. Haar niet-selectie voor de Spelen leverde Delzenne nog een teleurstelling op.

Er waren echter ook tal van mooie momenten vorig seizoen. Elise Delzenne stond op het podium in de Classique Morbihan, de Grand Prix de Plumelec-Morbihan en Gooik-Geraardsbergen-Gooik. Ze werd zesde in het eindklassement van de Auensteiner Radsporttage en derde in de BeNe Ladies Tour. Het hoogtepunt kwam er eind augustus in haar thuisland waar Delzenne de eindzege in de Trophée d’Or binnenrijfde. Ze won er ook de openingstijdrit. Nu komt er een nieuw seizoen aan met nieuwe kansen, zowel op de weg als de piste. Te beginnen met de Wereldbeker in Cali.

Elise Delzenne: “Met de Franse nationale ploeg willen we onze tijd blijven verbeteren in de ploegenachtervolging. Op de Wereldbeker in Glasgow begin november behaalden we brons in een mooie tijd: 4’26”. Er heerst een goede dynamiek en goede sfeer in ons team op dit moment. We willen ons kwalificeren voor het WK in Hong Kong dat in april op de kalender staat. Het zou mooi zijn om alvast opnieuw een podiumplaats te behalen op een Wereldbeker, hetzij nu in Cali, hetzij later deze maand in LA.”

“De puntenkoers is mijn favoriete discipline op de piste. Ik wil dit jaar niet dezelfde fouten maken als in het verleden, dan heb ik het vooral over mijn positionering in de wedstrijd. Ik moet meer zelfvertrouwen hebben tijdens de race. Schrik heb ik niet, ook niet na mijn zware val van vorig jaar. Wanneer ik dezelfde oefening doe als toen ik viel, denk ik wel terug aan die valpartij maar dan probeer ik zo snel mogelijk op iets anders te focussen.”

“Ik zou niet kunnen kiezen tussen de piste of de weg. In de winter komt het alvast goed van pas, want dan kan ik binnen trainen op de piste in Roubaix of in Saint-Quentin-en-Yvelines. De piste is complementair met het wegwielrennen. Baanwielrennen brengt je snelheid en kracht bij. Ik ben blij dat ik bij Lotto Soudal de kans krijg om de twee te combineren en mijn programma mee uit te stippelen. Het is leuk dat we nu met vijf pisterensters in de ploeg zijn doordat Annelies Dom, Trine Schmidt en Kaat Van der Meulen de overstap naar Lotto Soudal hebben gemaakt. In Cali zal ik drie van hen alvast tegenkomen.”