Komende zaterdag is het tijd voor de eerste grote klassieker van het seizoen: Milaan-Sanremo.  Wie op de Via Roma zal triomferen na een tocht van 291 kilometer in het noorden van Italië valt niet te voorspellen. Jürgen Roelandts, derde vorig jaar, blikt mee vooruit naar de 108ste editie van dit monument.

Traditiegetrouw zal ‘La Primavera’ vanuit Milaan vertrekken, waarna de renners na bijna 300 kilometer aankomen in Sanremo. De charme van Milaan-Sanremo zit in de afstand en de gebalde finale: de Cipressa en de Poggio. Op de Cipressa, na 269.5 kilometer, kan de koers ontploffen. Op de Poggio moeten renners die alleen of met een groepje naar de meet willen, het verschil proberen maken. De klim is vier kilometer lang en stijgt gemiddeld met 3,7%. Daarna volgt een technische afdaling naar San Remo.

Jürgen Roelandts: “Ik voel me goed. Ik sukkelde met een verkoudheid vanaf de Strade Bianche. Een stevige sinusitis belemmerde mij toen, maar daar ben ik nu vanaf.  Het was belangrijk om volledig te herstellen en dat is me gelukt.”

“Het was de bedoeling om conditioneel sterker te worden tijdens de Tirreno-Adriatico. De lastige ritten en het goede weer waren een ideale voorbereiding op Milaan-Sanremo en de rest van het klassieke voorjaar. Ik voel dat de vorm in een stijgende lijn gaat. Vorige week woensdag, tijdens de eerste rit, zat ik nog de hele tijd te hoesten op mijn fiets. Toen was het echt op de tanden bijten en afzien. Mede door het goede weer en het werk van de ploegdokter ging het elke dag beter. Tirreno-Adriatico was een uitstekende voorbereiding voor Milaan-Sanremo.”

“Het ideale scenario om zaterdag te winnen is een beetje zoals vorig jaar toen ik derde werd. De wind mag niet op kop staan. Zo volgen er meer aanvallen op de Poggio en gaan we met een kleinere groep naar de meet. Het is dan aan mij om te zien dat ik mee ben. Dan heb je sowieso meer kans. Als de wind op kop staat, blijf je na de Poggio nooit uit de greep van het peloton. Dan moet je sprinten in een grotere groep voor de overwinning en is de kans voor mij veel kleiner. Het kan zijn dat de koers al ontploft op de Cipressa maar ik denk dat de beslissing zal vallen op de Poggio. Ik focus zaterdag alleen op mezelf. Ik kijk naar niemand. De concurrentie is daar te groot voor. “

“Ik kijk enorm uit naar zaterdag! Het is één van de mooiste koersen op de wielerkalender. Milaan-Sanremo staat in mijn top drie van wedstrijden die ik het liefst rijd. Ik weet dat ik een zeer goed resultaat kan behalen.”

Selectie Lotto Soudal: Lars Bak, Tiesj Benoot, Jens Debusschere, Tony Gallopin, Tomasz Marczynski, Jürgen Roelandts, Marcel Sieberg en Tim Wellens.

Sportdirecteur: Herman Frison.