Bart De Clercq is een van de zeven Lotto Soudal-renners die deze week deelnemen aan de Ruta del Sol. Het wordt de tweede wedstrijd van het seizoen voor de Oost-Vlaming die eind januari drie van de vier Trofeo’s uit de Challenge Mallorca reed. Vorig jaar eindigde De Clercq dertiende in het eindklassement van de Ruta del Sol, in 2013 werd hij vijfde in de eindstand. Wat zijn de verwachtingen voor deze editie?

Bart De Clercq: “Ik had een goed gevoel in de Challenge Mallorca. Ik stond op het niveau waar ik in deze periode van het jaar wil staan. Het is altijd een geruststelling als je het seizoen met een goeie vorm kan beginnen. De Ruta del Sol is geen doel op zich voor mij, maar het is een lastige rittenkoers met etappes die aansluiten bij mijn profiel. Een goed resultaat is altijd mooi meegenomen.”

“De eerste en tweede rit zijn de zwaarste. Mijn prestatie in de eerste etappe zal het vervolg van de wedstrijd bepalen voor mij. Speel ik mee voor het klassement, ga ik voor etappewinst of stel ik mij volledig ten dienste van Tim Wellens? Tim heeft in Mallorca bewezen dat hij al heel sterk rijdt, hij mag dus ambities koesteren voor deze Ruta del Sol. Het eerste deel van de openingsrit is meteen lastig en in de finale moeten we de Monachil beklimmen. Dat is een klim die uitnodigt tot koersen en ik verwacht dat er niet veel renners samen over de top zullen rijden. Het mooiste scenario zou zijn dat we met een groep van een twintigtal renners de afdaling ingaan en dat we met Lotto Soudal goed vertegenwoordigd zijn om het tactisch steekspel te overleven. De slotklim van donderdag ken ik niet. Aan het profiel te zien kunnen we daar grote verschillen verwachten, het zal hard tegen hard zijn. De tijdrit is niet helemaal vlak en dat ligt mij normaalgezien wel, dus indien ik een plaats in het klassement te verdedigen heb is dat niet onoverkomelijk op dat parcours. Zaterdag is het aan de sprinters. Als de verschillen na de tijdrit duidelijk genoeg zijn verwacht ik geen oorlog meer onder de klassementsrenners op de slotdag. Een ontsnapping maakt zondag zeker een kans.”

“Ik zal na afloop van de Ruta del Sol tevreden zijn als mijn conditie nog enkele procenten beter is dan tijdens de Challenge Mallorca en we met de ploeg als collectief mooie resultaten hebben neergezet. Als het kan met een persoonlijk resultaat, maar ik zal ook tevreden zijn als ik mijn steentje heb bijgedragen aan het ploegsucces.”