Nog twee dagen tot de veertiende Ronde van Vlaanderen voor vrouwen plaatsvindt. De dames beginnen zondag om elf uur aan een tocht van 153,2 kilometer die start en eindigt in Oudenaarde. Het parcours, dat gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar, telt twaalf hellingen en vijf kasseistroken.

Er is de rensters niet veel tijd gegund om de benen op te warmen, want na amper vijftien kilometer moeten ze al de kasseien van de Lange Munte oprijden. Twintig kilometer verder duiken de kinderkopjes van de Lippenhovestraat en Paddestraat op. Dan hebben de dames al drie van de vijf kasseistroken achter de rug, maar aan de hellingen moeten ze nog beginnen. Het peloton snijdt na 55 kilometer de Achterberg aan. Over een afstand van minder dan twintig kilometer volgen daarna de Eikenberg, Wolvenberg, de kasseien van de Holleweg en Haaghoek en ten slotte de Leberg. Wanneer ze de top van de Leberg hebben bereikt zijn de rensters bijna halfweg.

De Muur van Geraardsbergen is dit jaar opgenomen in het parcours van de Ronde. Vooraleer het peloton de voet bereikt passeren ze eerst over de Berendries en Tenbosse. Na de Muur is er een luwte van iets minder dan twintig kilometer, voordat het peloton de finale induikt. De Pottelberg is de eerstvolgende helling op het parcours, daarna wordt het peloton over de Kanarieberg en Hotond gestuurd. Enkele kilometers verder doemt de Oude Kwaremont op, die meteen gevolgd wordt door de Paterberg. In de laatste dertien kilometer, die de rensters via Avelgem en Wortegem-Petegem naar Oudenaarde brengen, liggen er geen hindernissen meer te wachten.

Lotte Kopecky rijdt zondag haar tweede Ronde van Vlaanderen. Bij haar debuut vorig jaar werd ze 33ste, op 3’26” van winnares Lizzie Deignan.

Lotte Kopecky: “Het gewijzigde parcours maakt de Ronde lastiger dan vorig jaar. Met de Lange Munte, Lippenhovestraat en Paddestraat liggen er drie lange kasseistroken in het begin van het parcours. Vijftien kilometer na de Paddestraat moeten we dan de Achterberg over en komen we in een fase waar de hellingen en kasseien elkaar snel opvolgen. Vanaf hier zal de deur achteraan openstaan. De Achterberg was mij onbekend, tot de verkenning vorige week. Het is een smal baantje en een redelijk steile helling. Daar geldt, net zoals de hele wedstrijd: zorg dat je voorin het peloton gepositioneerd bent. Je kan maar best die gunstige positie handhaven, zodat je geen onnodige krachten hoeft te verspelen.”

“Ik ben blij dat we dit jaar de Muur overrijden. Het is een helling die me vrij goed ligt. Ik denk dat we daar een schifting mogen verwachten. Na de Muur is het wel een langer stuk tot de volgende helling, maar de weg loopt wel wat omhoog en ik denk dat het moeilijk wordt om daar nog terug te keren in het peloton. De aanvallen van de favorieten verwacht ik net als andere jaren pas op de Kanarieberg.”

“Vorig jaar heb ik de hele wedstrijd goed voorin het peloton kunnen rijden en dat wordt nu opnieuw de opdracht. Het zal zaak zijn om zo lang mogelijk te volgen. Ik kan zondag een mooi resultaat neerzetten, als alles in de plooi valt uiteraard en ik gespaard blijf van valpartijen en lekke banden. Voor de overwinning zijn er volgens mij verschillende kanshebbers. Elisa Longo Borghini rijdt heel goed op dit moment, net als haar landgenote Elena Cecchini. Boels-Dolmans verschijnt met een sterk team aan de start, met onder meer Lizzie Deignan en Chantal Blaak. Ik verwacht ook Ellen van Dijk. En ik hoop dat Jolien D’hoore een goede Ronde zal rijden.”

Selectie Lotto Soudal Ladies: Jessie Daams, Elise Delzenne, Annelies Dom, Chantal Hoffmann, Lotte Kopecky en Kaat Van der Meulen.

Foto: Krist Vanmelle