De tijd van het jaar waarin de regenboogtruien worden uitgedeeld is opnieuw aangebroken. Tussen zondag 17 september en zondag 24 september vinden de wereldkampioenschappen wegwielrennen plaats in het Noorse Bergen. Lotto Soudal neemt zowel bij de mannen als vrouwen niet deel aan de ploegentijdrit morgen, maar volgende week heeft de ploeg wel afgevaardigden in de wegrit bij de mannen elite, mannen beloften en dames elite en de tijdrit voor mannen beloften.

Senne Leysen, renner uit het Lotto Soudal U23-team, rijdt komende maandag de individuele tijdrit voor mannen beloften. Hij zal de Belgische kleuren verdedigen in de 37,2 kilometer lange proef tegen de klok. De beloften moeten eerst een ronde van 16,1 kilometer afleggen en nadien een ronde van 21,1 kilometer met daarin een helling van 1,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%.

De wegritten vinden allemaal plaats op hetzelfde parcours van 19,1 kilometer. Na een drietal kilometer duikt er een eerste helling op, die is wel slechts 500 meter lang. Enkele kilometers verder wacht een tweede helling, dit keer van een kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Na de top volgt er een relatief vlak stuk vooraleer de voet van Salmon Hill te bereiken, dat is een helling van anderhalve kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4% met top op meer dan tien kilometer van de aankomst. De afdaling wordt gevolgd door nog enkele licht oplopende passages. De slotkilometers zijn vlak en bochtig.

Op vrijdag zijn de mannen beloften aan de beurt om de wegrit te betwisten. Stan Dewulf, Bjorg Lambrecht en Emiel Planckaert zullen voor de Belgische nationale ploeg tien ronden afwerken op het circuit. Een dag later rijden de dames elite hun WK wegrit. Vier Lotto Soudal Ladies verschijnen zaterdag aan de start: Elise Delzenne (Frankrijk), Chantal Hoffmann (Luxemburg), Lotte Kopecky (België) en Trine Schmidt (Denemarken). De vrouwen rijden acht ronden. Op de slotdag strijden de mannen elite om de wegtitel. Tiesj Benoot en Tim Wellens maken deel uit van de Belgische selectie, terwijl Tony Gallopin de Franse eer zal verdedigen. De mannen moeten elf volledige ronden afwerken op het plaatselijke circuit. Voordat ze het circuit oprijden, wacht hen een aanloop van veertig kilometer langs de kust.

Programma

Maandag 18 september – Tijdrit mannen U23 (37,2 km)

13:05 – 17:25

Senne Leysen (BEL)

Vrijdag 22 september – Wegrit mannen U23 (191 km)

13:15 – 17:35

Stan Dewulf, Bjorg Lambrecht en Emiel Planckaert (BEL)

Zaterdag 23 september – Wegrit dames elite (152,8 km)

13:30 – 17:30

Elise Delzenne (FRA), Chantal Hoffmann (LUX), Lotte Kopecky (BEL) en Trine Schmidt (DEN)

Zondag 24 september – Wegrit mannen elite (267,5 km)

10:05 – 16:45

Tiesj Benoot (BEL), Tony Gallopin (FRA) en Tim Wellens (BEL)