Thomas De Gendt trok vandaag ten aanval in de eerste van twee bergritten in de Pyreneeën, een 214,5 kilometer lange etappe van Pau naar Peyragudes. Het regende aanvallen in de beginfase en Lotto Soudal was daarbij zeer actief. Na vijftien kilometer trok De Gendt door en ontstond een kopgroep van twaalf renners. Sky nam vervolgens het heft in handen in het peloton. Thomas De Gendt en zijn kompanen kregen een zestal minuten voorsprong en dat bleek onvoldoende om voor de ritzege te strijden.

Op de Port de Balès, met top op 30,5 kilometer van de finish, reduceerde De Gendt de groep eerst tot zes renners en enkele kilometers verder bleef hij enkel voorin met Steve Cummings. Minder dan drie kilometer van de top liet de Brit op zijn beurt De Gendt achter. De Gendt sprokkelde vandaag 29 bergpunten en klimt daarmee naar de tweede plaats in het bergklassement met een totaal van 32 punten. Warren Barguil, die zeventig punten heeft, behoudt de bolletjestrui.

Cummings bleef nog vooruit tot 8,5 kilometer voor de meet en daarna was het aan de klassementsrenners. Romain Bardet greep de overwinning op de steile aankomststrook in Peyragudes voor Rigoberto Urán en Fabio Aru die het geel overneemt van Chris Froome. Tiesj Benoot was de eerste Lotto Soudal-renner in de uitslag, hij werd zeventiende op 4’33”.

Thomas De Gendt: “Er wordt helemaal anders gekoerst dan vorig jaar. Toen had een vlucht het rond deze tijd al een aantal keer tot het eind uitgezongen. Nu houdt Sky er een strak tempo op na en krijgen we onvoldoende ruimte. Ik voelde me goed en hetzelfde gold voor Cummings. Maar vier minuten voorsprong met nog een aantal beklimmingen voor de boeg is te weinig.”

“Een superdag heb ik nog niet gehad deze Tour en ik hoop dat die nog komt. Ik heb me wel geamuseerd vandaag. Als ik in de vlucht zit, ga ik sowieso voor de bergpunten. Met Barguils ploegmaat Matthews in de groep was dat niet eenvoudig, hij snoepte me de volle buit af op de Col de Menté. Op dit moment denk ik zeker niet aan de bolletjestrui door de ruime voorsprong van Barguil, maar het zou gek zijn om bergpunten te laten liggen.”