Vooraleer het Ardennenluik aan te snijden, vindt morgen de Brabantse Pijl plaats. Deze Europe Tour-wedstrijd van 197 kilometer start in Leuven en komt aan in Overijse. De renners moeten in totaal 26 keer een helling beklimmen. Het zwaartepunt ligt op het lokale circuit. Het peloton moet drie rondes van 23,5 kilometer afleggen met daarin telkens de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en Schavei. Met Petr Vakoc, Ben Hermans en Philippe Gilbert staan de winnaars van de laatste drie edities aan de start. Sean De Bie is één van de acht namen in de Lotto Soudal-selectie. De 25-jarige Belg koos ervoor om dit jaar de Ardennenklassiekers te rijden. Vorige week legde hij de laatste hand aan zijn voorbereiding in de Ronde van het Baskenland, waar hij twee keer naar een topvijfplaats sprintte.

Sean De Bie: “Ik voelde me goed in het Baskenland, ook bergop ging het heel vlot, dat bewijst dat ik tegen mijn topvorm aanleun. Ik ben tijdens de voorlaatste rit afgestapt, met het oog op de Ardennenklassiekers. Het is een extra dag rust die zeker van pas kwam. De voorbije dagen heb ik enkele losgereden. Gisteren fietste ik twee uur achter de brommer om de benen nog eens te prikkelen.”

“De voorbije seizoenen stonden de Vlaamse voorjaarswedstrijden op mijn programma en ik vond dat de tijd gekomen was om eens te proeven van het Ardennenwerk. Ik ben nu nog jong en wil kijken of die koersen mij liggen, ik wil niet op latere leeftijd merken dat ik daar beter tot mijn recht kom. Ik heb bewust naar deze periode gepiekt om een duidelijk beeld te krijgen van wat mijn mogelijkheden zijn in die wedstrijden. Ik ben de ploeg heel dankbaar voor deze kans. En het feit dat ik dit vertrouwen krijg, geeft ook moed. Ik ga vaak trainen in de Ardennen, dus ik ken er veel wegen en hellingen. De Amstel heb ik anderhalve maand geleden wel verkend. Parcourskennis komt van pas met al dat draaien en keren.”

“Het parcours van de Brabantse Pijl ken ik goed, dat is behoorlijk pittig. Vanaf de heuvelzone zijn er veel bochten en daar kan ik met mijn verleden als veldrijder wel voordeel uit halen. De aankomst is één lange sprint op de Schavei. Daar moet je echt goede benen hebben om de tegenstand te verschalken. De voorbije jaren bleek de slotklim vaak beslissend. Al kan het zijn dat in de voorlaatste ronde al een beperkte groep wegraakt, dus attent zijn is de boodschap. Ik wil morgen voor het hoogste doel gaan: winnen. Dat is zeker mogelijk met mijn huidige vorm. Michael Matthews wordt een grote concurrent, hij reed heel sterk in het Baskenland. Hij is de te kloppen man.”

Selectie Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Sean De Bie, Thomas De Gendt, Tomasz Marczynski, Rémy Mertz, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Tim Wellens.

Sportdirecteur: Mario Aerts