De 52ste editie van Tirreno-Adriatico zal plaatsvinden van 8 maart 2017 tot 15 maart 2017. De renners zullen in zeven etappes het Italiaanse landschap doorkruisen. Dit jaar krijgen de punchers en klimmers een aantal kansen om hun palmares op te krikken, maar ook de tijdrijders worden op hun wenken bediend.

Net als vorig jaar starten de renners deze rittenkoers met een ploegentijdrit van bijna 23 kilometer in en rond Lido di Camaiore. De tweede rit is de langste van deze editie met 228 kilometer. Het is een grotendeels vlakke rit met op het einde een slotklim van twaalf kilometer. Dag drie biedt een kans aan de sprinters, die de hellende finishstrook goed kunnen verteren. Op dag vier volgt het echte klimwerk. Met de finish op 1.675 meter hoogte is dit de koninginnenrit en de belangrijkste etappe voor het klassement.

De vijfde etappe is een heuvelrit die eindigt op een korte steile klim met een maximum percentage van 22 procent. Het lijkt ideaal voor de punchers, maar ook hier kunnen de klimmers hun kwaliteiten tonen. De voorlaatste rit is een overgangsetappe na twee zware ritten, die hoogstwaarschijnlijk op een sprint zal eindigen. Afsluiten doet deze Italiaanse rittenwedstrijd met een individuele tijdrit van tien kilometer op een waterpas parcours.

Voor Lotto Soudal zullen onder andere Tim Wellens, Maxime Monfort en Tiesj Benoot deelnemen, die overigens in uitstekende doen zijn. De tegenstand is weliswaar niet min met renners als Michael Kwiatkowski, Nairo Quintana, Tejay van Garderen, Thibaut Pinot en Bauke Mollema. De atypische winnaar van vorig jaar, Greg Van Avermaet, neemt ook opnieuw deel.

Sportdirecteur Bart Leysen: “We kunnen hier als team een heel mooie Tirreno-Adriatico beleven. We hebben een uitstekende ploeg mee; onder meer Tiesj Benoot en Tim Wellens zijn in goede doen. Er zijn mogelijkheden genoeg om een goed resultaat te halen. We hebben twee keer de kans met Tiesj en Tim en twee keer met Jens Debusschere en Jürgen Roelandts. Het grote doel van deze Tirreno is om een ritzege te pakken. We gaan in de Tirreno rijden om het mooie weer te maken, niet om ons weg te stoppen. We kunnen dat natuurlijk niet elke rit doen maar de lijn van de Strade Bianche willen we absoluut doortrekken.”

“De etappes lijken hard op voorgaande edities dus we weten waar we aan toe zijn. Net als vorig jaar beginnen we met een ploegentijdrit. Ik vind dat we een team hebben om voor een topvijfplaats te gaan; dat zou ik fantastisch vinden. Dag twee is een parcours waar Tim Wellens en Tiesj Benoot hun kwaliteiten kunnen tonen. Er zijn voldoende heuvels en bergjes én we eindigen bergop. Het is niet super steil dus ze kunnen hier zeker meestrijden voor de overwinning.”

“Dag drie is een sprintetappe, dus dan komen Jens Debusschere en Jürgen Roelandts in aanmerking. De vierde dag is de zwaarste etappe met een lange steile klim. Het plan vor die dag hangt of van de gebeurtenissen in de eerste dagen. We moeten bijvoorbeeld afwachten hoe Tim Wellens staat in het klassement. De vijfde etappe is opnieuw een kans voor Tim en Tiesj. Er is een steile helling op het einde van de etappe waar ze hun explosiviteit kunnen uitbuiten. Dag zes is weer een sprintetappe voor Debusschere en Roelandts. Ten slotte is er op dag zeven een individuele tijdrit op een kaarsrecht parcours.”

“Behalve de bergrit zijn er veel kansen en gaan we voluit voor een overwinning. Het team is zo sterk in de breedte dat we de druk onderling kunnen verdelen zonder dat één iemand alle druk op zijn schouders krijgt. Dat zorgt voor rust bij de renners.”

Selectie Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Bart De Clercq, Jens Debusschere, Nikolas Maes, Tomasz Marczynski, Maxime Monfort, Jürgen Roelandts en Tim Wellens.

Sportdirecteurs: Mario Aerts en Bart Leysen.

Rittenschema

Rit 1 Woensdag 8 maart: Lido Di Camaiore – Lido Di Camaiore (TTT) (22,7 km)
Rit 2 Donderdag 9 maart: Camaiore – Pomarance (228 km)
Rit 3 Vrijdag 10 maart: Monterotondo Marittimo – Montalto Di Castro (204 km)
Rit 4 Zaterdag 11 maart: Montalto Di Castro – Terminillo (187 km)
Rit 5 Zondag 12 maart: Rieti – Fermo (209 km)
Rit 6 Maandag 13 maart: Ascoli Piceno – Civitanova Marche (168 km)
Rit 7 Dinsdag 14 maart: San Benedetto Del Trono (ITT) (10,5 km)