Vandaag stond de eerste rit van Paris-Nice op het programma. Het was een rit van 148,5 kilometer, in-en rond Bois d’Arcy. Op papier leek het geen zware etappe maar het weer besliste daar anders over. De renners trotseerden de hele rit koude, regen en wind.

Al snel ontstond er een ontsnapping van vier renners. Ze bleven lange tijd voorop en liepen uit maximaal zes minuten. Na ongeveer 50 kilometer koers namen Lotto Soudal en FDJ het initiatief om waaiers te trekken met als gevolg dat het peloton werd onderverdeeld in drie grote groepen. In de eerste groep zaten voor Lotto Soudal mee vooraan: André Greipel, Tony Gallopin, Tosh van Der Sande en Jelle Wallays. In de tweede groep zaten enkele klassementsrenners zoals Alberto Contador en Richie Porte.

De voorsprong van de groep-Gallopin op de groep-Contador groeide stelselmatig uit tot 1’15. De vier vroege vluchters waren ondertussen ingehaald. Het verschil tussen de twee groepen bleef status quo van kilometer 65 tot kilometer 30 voor het einde.Toen de groep-Gallopin de boog van de laatste tien kilometer passeerde was de voorsprong op de groep-Contador geslonken tot 52 seconden. Het leek er even op dat André Greipel zou meesprinten voor de overwinning maar de hellende strook in de voorlaatste kilometer was net te steil. Julian Alaphilippe sprong weg, Tony Gallopin probeerde te counteren, maar moest passen. Het was Arnaud Démare die met Alaphilippe naar de streep reed en de snelste bleek. Tony Gallopin was de eerste Lotto Soudal-renner en werd zevende. Hij deed hij een goede zaak voor het algemeen klassement. Gallopin pakte 40 seconden voorsprong op Porte en 57 seconden op Contador. In het algemeen klassement staat hij op een vijfde plaats.

Bekijk de reactie van Tony Gallopin hier: https://www.youtube.com/watch?v=C98D-AesovI&feature=youtu.be

Ook in België werd er gekoerst; de eerste editie van Dwars door West-Vlaanderen. De renners hadden een afstand van 203,6 kilometer voor de boeg in winterse weersomstandigheden. Ook daar waren koude, wind en regen waren bepalend.

De harde rukwinden scheurden vanaf het begin het peloton aan flarden. Na de chaotische fase met veel uiteengeslagen groepjes, ontstond er een kopgroep met 21 renners, zonder iemand van Lotto Soudal. Deze renners pakten een maximale kloof van 1’20 op de achtervolgende groep. De voorsprong slonk weg en er ontstond een nieuwe kopgroep van zes met Jasper De Buyst vooraan. Ook deze ontsnapping hield uiteindelijk geen stand.

Het was pas in de laatste 30 kilometer dat er zich een groep van acht renners, met Jens Debusschere vooraan, definitief kon afscheiden van het peloton. Het duo Van Emden en Dillier ging er al snel vandoor. Beide renners hadden al snel een voorsprong van 30 seconden op de groep-Debusschere en werden niet meer ingehaald.

Jos Van Emden won de sprint voor Silvan Dillier; Lasse Norman Hansen vervolledigt het podium. Jasper De Buyst werd als eerste Lotto Soudal-renner vierde na een puike prestatie.