De slotrit van de Vuelta is in de sprint gewonnen door de Italiaan Matteo Trentin. Chris Froome werd de eindwinnaar. Nu de Vuelta erop zit is het tijd voor een terugblik op de voorbije weken. Lotto Soudal stond aan de start in Nîmes met als doel één ritzege te behalen en heeft eenentwintig etappes later veel meer dan dat bereikt: de ploeg was maar liefst vier keer aan het feest. Tomasz Marczynski haalde de druk van de schouders toen hij zijn eerste ritoverwinning in Sagunt pakte. Een week later bezorgde hij Lotto Soudal nogmaals succes in de twaalfde rit, na een prachtige solo in Antequera. In de derde week voegde de ploeg nog twee ritzeges aan haar teller toe met Sander Armée die de achttiende etappe won en Thomas De Gendt die een dag later een vroege vlucht tot een goed einde bracht.

Lotto Soudal reed een aanvallende Vuelta en werd daarvoor dus vier keer met dagsucces beloond. De ploeg had echter ook een aantal tegenslagen te verwerken. Jens Debusschere kwam ten val in de negende rit en moest de Vuelta verlaten. Jelle Wallays viel al in de vierde rit, maar kon ondanks zijn blessures de Vuelta uitrijden. In de derde week moest Maxime Monfort opgeven door ziekte. Hoe kijkt sportdirecteur Mario Aerts terug op deze Vuelta?

Mario Aerts, sportdirecteur Lotto Soudal: “Het positieve gevoel overweegt uiteraard na deze Vuelta. Wij waren al heel blij geweest met één overwinning, en we hebben er nu vier. Het kan echt niet beter. Ik verwachtte dat De Gendt een rit zou kunnen winnen, maar de andere zeges kwamen als aangename verrassingen. De opgaves van Jens Debusschere en Maxime Monfort waren zeker teleurstellingen maar deze dingen gebeuren nu eenmaal.  Toen Jelle Wallays ten val kwam zag het er in eerste instantie niet goed uit, maar hij is een renner met veel karakter en hij kon gelukkig de koers afmaken. Chapeau voor hem. Jens Debusschere viel in de negende rit en het was onmiddellijk duidelijk dat hij niet verder kon omdat zijn knie te zwaar geraakt was. Deze editie van La Vuelta bevatte slechts een paar kansen voor de sprinters, dus de opgave van Jens heeft weinig invloed gehad op de tactiek van de ploeg. Er werd op voorhand beslist dat wij op ontsnappingen zouden mikken.”

“Na de eerste ritwinst van Tomasz bleef iedereen gefocust, want elke renner kwam hier om een rit te proberen winnen, en hoe meer wij wonnen, hoe meer motivatie wij kregen. De grinta was er: ze bleven vechten en ze bleven proberen. Adam Hansen verlengde zijn recordreeks van Grote Rondes. Hij reed er nu negentien op een rij uit. Thomas De Gendt maakte zijn trilogie af, hij heeft nu etappes gewonnen in de Giro, Tour en Vueta. Dat geeft ook een speciale dimensie aan deze Vuelta. Het is altijd leuk om zulke prestaties neer te zetten, in het bijzonder voor Thomas. Het maakte zijn mooie ritwinst nog iets specialer. “

“Rémy Mertz reed zijn eerste Grote Ronde en het was de bedoeling om die uit te rijden en veel te leren gedurende die drie weken.  Hij heeft moeilijke momenten gekend, maar dat is normaal in een wedstrijd die drie weken lang is en waar elke dag aan een hoog tempo gekoerst wordt. Zijn missie is geslaagd.”