Thomas De Gendt heeft de negentiende rit van La Vuelta gewonnen. In een sprint van acht renners, die overbleven uit een ruime kopgroep van 27 renners, toonde hij zich oppermachtig. De 30-jarige De Gendt schenkt Lotto Soudal een vierde Vuelta-ritoverwinning en maakt zijn trilogie van Giro-, Tour- en Vuelta-ritzeges af.

 De etappe van vandaag, die tussen Caso. Parque Natural de Redes en Gijon gereden werd, was misschien de laatste gelegenheid voor een ontsnapping. Op het menu stonden een beklimming van eerste categorie en drie van derde categorie, zonder aankomst bergop. Een grote groep van negentien renners, met ondermeer Thomas De Gendt, reed na de start weg uit het peloton en acht andere renners kwamen enkele kilometers later ook aansluiten. Het peloton liet hen vandaag een uitzonderlijk grote voorsprong, die maximaal zeventien minuten bereikte. Op de Alto de la Falla de los Lobos versnelde De Gendt, die als eerste op de top van de beklimming kwam. Daardoor werd de kopgroep gereduceerd tot eenentwintig renners. Metnog negenentwintig kilometer te gaan reed Garcia weg maar hij kreeg met nog vijftien kilometer te gaan het gezelschap van Romain Bardet op de Alto de San Martin de Huerces. Het duo zag Costa en Roche terugkomen, maar de vier koplopers konden De Gendt en vierandere achtervolgers niet op afstand houden. Met nog vier kilometer te gaan reed de acht renners sterke kopgroep samen naar de meet. Thomas De Gendt lanceerde zijn sprint op het juiste moment en behaalde zijn eerste rit ooit in de Vuelta, een groot doel in zijn carrière.

Thomas De Gendt: “Bij de start stond ik op de eerste rij, want we wisten dat de ontsnapping vandaag opnieuw kans op slagen zou hebben. Zoals verwacht stonden ook Trentin, leider in het puntenklassement, en Villella, leider in bergklassement, klaar om in de aanval te gaan. Er ontstond al snel een grote groep van eerst negentien en daarna 27 eenheden, met daarbij heel wat goeie renners, daarom schatte ik mijn kansen op ritwinst niet zo hoog in. Op 60 kilometer van de meet schudde ik een eerste keer aan de boom, in de hoop met een kleinere groep verder te kunnen. Ik wist dat Bardet bergop te sterk was, dus focuste vooral op Jungels. In de slotfase moesten we jacht maken op Bardet, Garcia, Rui Costa en Roche, die op de laatste steile beklimming weggereden waren, maar we werkten goed samen om alsnog vooraan te komen aansluiten. Ik weet dat ik niet traag ben in een sprint van een groepje, maar eveneens dat ik de sprint van mijn leven zou moeten rijden om de overwinning te pakken. Garcia verraste me een beetje, maar hij viel stil en ik haalde het met vrij ruim verschil.”

 “Na de eerste overwinning van Tomasz Marczynski was de stress in de ploeg weg, maar de focus bleef behouden. En sindsdien is het enkel maar beter gegaan. Ik had voor de Vuelta gezegd dat het vervolledigen van de trilogie een doel was voor de rest van mijn carrière, maar ik had niet meer verwacht dat het dit jaar zou gebeuren. In de eerste week voelde ik mij niet goed, in de tweede week iets beter en deze week nog beter, maar het parcours lag me niet helemaal. Mijn trainer zei dat ik geduld moest hebben en dat de goeie benen wel terug zouden komen. Ik heb mezelf verrast, maar ik hou van verrassingen als deze!”

 Na de tijrit van gisteren reed de Ronde van Groot-Brittannië weer over een vlak profiel dat de sprinters goed paste. De zesde rit was 186 kilometer lang en nam de renners mee tussen Newmarket en Aldeburgh. De ontsnapping werd snel gevormd door Lotto Soudal-rennerJames Shaw, Barbin, Gough, Hennessy, McCormick, Swift en Tanfield maar de groep kreeg nooit meer dan drie minuten voorsprong. Ondanks een goede samenwerking tussen de koplopers kwam het peloton steeds dichter. James Shaw probeerde een ultieme aanval te lanceren in de laatste vijf kilometer maar de Brit werd een kilometer verder gegrepen. Voor de vijfde keer in deze Ronde van Groot-Brittannië eindigde de etappe in een massasprint en Caleb Ewan kwam als eerste over de streep, voor Gaviria en Groenewegen. Enzo Wouters sprintte naar een knappe zevende plaats. James Shaw kreeg de prijs van de strijdlust.