Zondag is de Amstel Gold Race toe aan de 52ste editie. De organisatie heeft dit jaar een belangrijke wijziging ingevoerd: de Cauberg is niet langer de slotklim van de wedstrijd.

Er wacht de renners een wedstrijd van 261 kilometer met 35 hellingen! Het startschot van deze WorldTour-koers wordt gegeven in Maastricht. Na iets meer dan 56 kilometer en een eerste beklimming van de Cauberg passeren de renners de finishlijn in Valkenburg, die op dezelfde plaats getrokken is als de voorbije jaren. Vervolgens begint het peloton aan een grote lus van meer dan honderd kilometer met daarin achttien hellingen, waaronder de Cauberg als laatste in de rij. Daarna is er een kleinere lus van dit keer een zeventigtal kilometer die negen hellingen telt, met opnieuw de Cauberg vlak voor de passage aan de finish. Tot slot is er nog een laatste ronde van slechts zestien kilometer met daarin enkel de Geulhemmerberg en Bemelerberg. Na de laatste helling moeten er nog een vijftal kilometer worden afgelegd tot de meet.

Marc Sergeant, manager Lotto Soudal: “Met de Brabantse Pijl is een nieuwe periode in het wielerseizoen aangebroken. We moeten de kasseiklassiekers en de heuvelklassiekers loskoppelen en hopen hier goed uit de verf te komen. De ploeg heeft deze periode alvast goed ingezet in de Brabantse Pijl, waar Tiesj Benoot en Tim Wellens de finale mee kleurden. Dat was hoopgevend. De samenstelling van het team voor de Ardense klassiekers is anders dan voor Vlaanderen, dus starten we met nieuwe verwachtingen. Het merendeel van de renners die zondag aan de start staan, hebben een goede basis kunnen leggen in de Ronde van het Baskenland.”

“Het aangepaste parcours van de Amstel betekent dat een aantal renners anders zullen moeten koersen. De wijziging nodigt hopelijk uit tot het nemen van initiatief. Met onze ploeg is dat ook nodig en het is een voordeel als anderen zich daar ook toe geroepen voelen. Tim Wellens plaatste vorig jaar een heel sterke aanval, maar kon jammer genoeg niet voorop blijven. Hij heeft daarmee wel bewezen dat het parcours hem heel goed ligt. Een massasprint zal het zeker niet worden zondag, maar een sprint met een beperkte groep valt niet uit te sluiten. Al hebben de laatste wedstrijden getoond dat aanvallen loont en wij hopen dat die trend zich doorzet.”

Tim Wellens: “Vanmorgen hebben we het parcours verkend. Op de aanloop naar de finish in de slotronde na, is het parcours zo goed als ongewijzigd. Het is altijd leuk om enkele dagen voor de koers al eens op het parcours te rijden, zeker wanneer het aangenaam weer is zoals vandaag. Mijn voorbereiding is goed verlopen, die was bijna identiek aan vorig jaar. Het is wel zo dat ik de Ronde van het Baskenland nu in functie van het Ardense drieluik heb gereden om pas in deze periode te pieken. Ik heb in het verleden gemerkt dat het voor mij anders moeilijk wordt om die topvorm door te trekken tot en met Luik-Bastenaken-Luik.”

“In de Brabantse Pijl heb ik één keer fel doorgetrokken en dat gaf een goed gevoel; ik kon meteen de kloof met de koplopers dichten. Dat geeft vertrouwen voor zondag. Het wedstrijdverloop van de Amstel is heel moeilijk te voorspellen. De renners die vroeger aanvielen tijdens de laatste beklimming van de Cauberg zullen het nu vroeger moeten proberen. Ik verwacht al aanvallen in de fase van de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg. Er spelen tal van factoren een rol, zoals de windrichting en het feit of de wegen al dan niet nat liggen, want dat kan gevaarlijk zijn met het vele draaien en keren. Ik hoop dat ons team zondag collectief sterk genoeg is om in de finale een rol van betekenis te spelen en dat ik of een ploegmaat een zeer goed resultaat kan behalen. Een exacte plaats daarop kleven is moeilijk, maar we gaan voor het hoogst haalbare.”

 

Selectie Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Sean De Bie, Bart De Clercq, Tomasz Marczynski, Rémy Mertz, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Tim Wellens.

 

Sportdirecteurs: Herman Frison en Bart Leysen.