De vijftiende rit had het perfecte profiel voor een lange vlucht die tot het einde zou kunnen dragen. Toen de vlag naar beneden ging, ontsnapte Marcel Sieberg samen met negen andere renners. Deze ontsnapping was echter van korte duur, want op de eerste klim van de dag, na vijftien kilometer, spatte deze groep echter uiteen, waardoor Sieberg terugviel naar het peloton. Op diezelfde klim reed een grote groep weg uit het peloton, met Tiesj Benoot, Thomas De Gendt en Tony Gallopin. Op het plateau na de klim verzamelden alle ontsnapte renners zich in een kopgroep van 28 renners. Hun maximale voorsprong bedroeg ongeveer negen minuten. Naast de drie renners van Lotto Soudal, maakten onder meer Tony Martin en Bauke Mollema deel uit van de groep.

Met nog 65 kilometer voor de boeg, besloot Martin om zijn medevluchters achter zich te laten. Hij begon aan de voet van de laatste klim van eerste categorie met een voorsprong van anderhalve minuut, maar op de steile stukken werd hij echter ingehaald door de achtervolgende groep. Tiesj Benoot en Tony Gallopin kwamen met de besten boven op de klim. Vlak na de klim ging Bauke Mollema er alleen vandoor en hij nam 45 seconden voorsprong op de groep met Benoot en Gallopin. In de slotfase ging Tony Gallopin nog op zoek naar Mollema samen met drie andere renners, maar zij kwamen nooit dichter dan tien seconden. Na een hele dag in het offensief eindigde Tony Gallopin uiteindelijk op een mooie derde plaats, na Bauke Mollema en medeachtervolger Diego Ulissi. Tiesj Benoot eindigde als elfde. Tim Wellens had last van de luchtwegen en moest na twintig kilometer opgeven. Chris Froome behoudt zijn gele trui nadat hij even in de problemen kwam. Morgen krijgen de renners een rustdag.

Tony Gallopin: “Hoedje af voor de prestatie van Mollema. Hij was de hele dag al de motor in de ontsnapping; hij was zeer sterk op de beklimmingen van eerste categorie. Nadien heb ik er met Barguil, Roglic en Ulissi nog alles aan gedaan om hem terug te halen, maar dat was bijna niet te doen. Ik ben al eens tweede geëindigd na Mollema in San Sebastian, dus ik wist dat het niet simpel ging zijn om hem nog bij te benen.”

“Het is natuurlijk jammer dat ik niet voor de eerste plaats heb kunnen spurten, maar ik denk dat ik er vandaag het maximale heb uitgehaald. Ik voel me nog steeds goed in de Tour na rit vijftien. Dat is hoopgevend en ik hoop dat ik een vervolg kan breien aan deze prestatie in de laatste week van de Tour.”

Tiesj Benoot: “In het eerste uur hebben we zeer veel moeten geven om weg te geraken. De groep van 28 werd stelstelmatig uitgedund en uiteindelijk bleven Tony Gallopin en ik in een groepje van negen renners over. Bauke Mollema plaatste zijn aanval op een relatief onverwacht moment, maar hij reed echt indrukwekkend. Op het klimmetje van vierde categorie heb ik geprobeerd de kloof beperkt te houden, door tempo te maken in dienst van Tony Gallopin, die sterker was dan mij.”

“Voor mezelf was dit het maximum dat ik eruit kon halen en ik denk dat iedereen op zijn plaats is geëindigd. De renners met meer Grote Rondes in de benen, zoals Gallopin of Ulissi, zijn op zulke momenten ook nog sterker dan mij. Ik hoop dat er in de laatste week nog kansen komen voor de vrijbuiters, zoals Thomas De Gendt, Tony Gallopin en ik.”

Tim wellens moest vandaag door ziekte opgeven.

Tim Wellens: “Ik heb vannacht een goede nacht doorgemaakt en ik was koortsvrij. Ik hoopte dan ook dat het vandaag beter zou gaan dan gisteren en dat ik de rustdag van morgen zou halen. Ik voelde al snel dat dit niet het geval was en ik heb na twintig kilometer de handdoek in de ring moeten gooien met een infectie aan de bovenste luchtwegen.”

“Ik wou natuurlijk niet zomaar opgeven, zeker niet in de Tour de France, maar ik voelde me helemaal leeg door die infectie. Ik kwam naar de Tour met bepaalde verwachtingen, maar die heb ik jammer genoeg niet kunnen inlossen. De oorzaak hiervan is niet zozeer de warmte, maar eerder vanwege de ziekte.”