Op 30 september en 1 oktober vindt de Eurométropole Tour plaats, in een nieuw format. Het voormalige Circuit Franco-Belge werd tot 2015 in vier ritten gereden, en vorig jaar werd het een eendaagswedstrijd. Dit jaar bestaat de Eurométropole Tour uit twee aparte koersen, met een algemeen klassement aan het einde van het weekend. In het verleden hebben Jens Debusschere en Jürgen Roelandts succes geboekt voor Lotto Soudal in de Eurométropole, met respectievelijk meerdere ritzeges en een derde plaats in het eindklassement in 2015. 

 Op zaterdag gaat de eerste editie van de Omloop Eurometropool van de Westhoek (1.1) van start. Deze nieuwe wedstrijd wordt over 177 kilometer tussen Nieuwpoort en Poperinge gereden. Het parcours is redelijk vlak en eindigt met drie plaatselijke ronden in de streek van Poperinge. Er zijn tussensprints op elke passage over de meet. Lotto Soudal en vier andere WorldTour-ploegen zullen aan de start van deze eerste editie staan.

 De Eurometropole Tour vindt de dag erna plaats. De koers is sinds dit jaar de enige eendagswedstrijd buiten categorie in Wallonië. De renners starten in La Louvière en vertrekken voor een tocht van 188 kilometer richting Doornik. Het parcours van de Eurometropole Tour is iets heuvelachtiger dan de dag ervoor: er zijn niet minder dan twaalf bergprijzen te grijpen, met onder meer zeven passages op de Col de la Croix Jubaru. Die beklimming is 1,3 kilometer lang een heeft een gemiddeld percentage van 5,6%, met enkele stukken aan 11%. De laatste passage is op 5,5 kilometer van de meet. De koers bestaat voor haar grootste deel uit zes plaatselijke ronden met evenveel tussensprints. Voor deze koers krijgt Lotto Soudal nog meer tegenstand dan op zaterdag, met niet vier maar vijf andere WorldTour-ploegen ingeschreven. 

 Frederik Willems, sportdirecteur Lotto Soudal: « Het is mooi dat die wedstrijd nu twee eendaagskoersen geworden is. Dat opent perspectieven om een beetje tactischer te werken en om voor de overwinning te gaan in plaats van rekening te houden met het klassement. Het parcours van de tweede wedstrijd is een beetje lastiger, maar de wind kan op zaterdag zeker een grote invloed hebben. Het weer zal dit weekend niet optimaal  zijn maar als wij aandachtig blijven, vooral in de streek van Doornik, komt het normaal gezien wel goed. Beide koersen passen sowieso renners zoals Jasper De Buyst of André Greipel heel goed. Wat onze tegenstanders betreft verwacht ik een stevige strijd tussen renners zoals Guillaume Van Keirsbulck of Kenny Dehaes, die ambities in de Belgian Cycling Cup hebben. Wij hebben met Jasper De Buyst iemand die ook vrij hoog in dat klassement staat. Het is geen doel op zich om alles te controleren voor dat klassement, maar als de wedstrijd zo verloopt kan dat ook gewicht in de schaal leggen. »

 Selectie Lotto Soudal: Sean De Bie, Jens Debusschere, Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, André Greipel, Moreno Hofland, Tosh Van der Sande en Enzo Wouters. 

Sportdirecteur: Frederik Willems.