Op vrijdag acht en zondag tien september spreekt het WorldTour peloton in Canada af voor de Grands Prix Cyclistes van Québec en van Montreal. De twee wedstrijden zijn vaste waarden geworden in de kalender en hun uitdagende parcours maken daar ideale voorbereidingen van voor het komende WK. Zowel de GP van Québec als van Montreal worden betwist op lokale ronden door de straten van de Canadese steden. 

 De Grand Prix Cycliste van Québec bestaat uit zestien ronden van 12,6 kilometer, over een totaalafstand van 201,6 kilometer. Vier korte maar steile beklimmingen staan op het menu. Op kilometer negen komen de renners de Côte de la Montagne tegen. Die is 375 meter lang en heeft een gemiddelde percentage van 10%, met passages aan 13%. Daarna krijgen de renners nog drie hellingen binnen de twee laatste kilometer: de Côte de la Potasse, de Montée de la Fabrique en de Montée du Fort. Die laatste is ook de langste van het parcours, met een kilometer aan 4%. De aankomst ligt ook daar bovenop. 

 De Grand Prix Cycliste van Montreal vindt twee dagen later plaats. Over het parcours van 205,7 kilometer worden zeventien ronden van 12,1 kilometer gereden. Eerst moeten de renners de Côte Camillien-Houde over, die de langste is met 1,8 kilometer aan 8%. Op kilometer zes passeren ze de Côte de Polytechnique, die 780 meter lang is en die passages tot 11% bevat. Voor de laatste technische bocht rijdt het peloton nog de 560 meter aan 4% van de Avenue du Parc op. 

 In het verleden heeft Lotto Soudal het goed gedaan in Montreal, met een derde plaats voor Gallopin in 2014 en een onvergetelijke overwinning voor Tim Wellens in 2015. Beide renners zullen dit jaar weer aan de Canadese koersen deelnemen. 

 Herman Frison, sportdirecteur Lotto Soudal: “Het zijn echt boeiende wedstrijden, met een goede organisatie en een sterk deelnemersveld. Het parcours in Québec is een wereldkampioenschap waardig.  Het wordt vaak onderschat, maar meestal gaat er een uitgedunde groep richting de finish waar een langgerekte sprint van twee kilometer vals plat beslecht wordt. Het zijn dus de heel sterke renners die in Québec met de prijzen gaan lopen, de echte sprinters komen daar normaal gezien te kort. De koers in Montreal is nog iets lastiger, meestal komen er dertig of veertig renners in de laatste ronde en zij maken het onder elkaar uit voor de overwinning.”

 “De renners zijn op maandagavond van België naar Parijs vertrokken om op dinsdag naar Québec te vliegen. Er is een tijdverschil van zes uur en op woensdag maken ze een trainingstocht van een honderdtal kilometer in de mooie rand van Québec. Op donderdag volgt een korte en ontspannende training, want op vrijdag wordt gekoerst. Op zaterdagvoormiddag rijden we met de bus 350 kilometer van Québec naar Montreal, waar op zondag de tweede wedstrijd plaats vindt. Wij gaan naar die wedstrijden voor een heel goed resultaat en hopelijk spelen we mee voor de overwinning. We zijn hier met een aantal renners die gepiekt hebben naar deze periode, zoals Benoot, Wellens en Gallopin. De koers in Québec ligt Gallopin misschien best omdat hij de snelste man aan de meet is, en hij kan zich goed positioneren. Voor Montreal zijn we als ploeg misschien nog  iets sterker met Gallopin, maar ook met Benoot en Wellens die dat parcours zeker goed aankunnen.”

 Tim Wellens: “Dit zijn twee van de leukste wedstrijden van het seizoen, samen met de Ardense klassiekers. Goede hotels, goede organisatie, mooie omlopen en als jij daar ooit al gewonnen hebt, ga je daar altijd met een bepaald vertrouwen naartoe. Je weet dat je het parcours aankan. Het parcours in Québec is misschien een beetje « Vlaamser », de hellingen zijn een beetje korter terwijl Montreal iets meer te vergelijken is met de Ardennen, met wat langere beklimmingen. Maar het zijn sowieso twee leuke en zware omlopen, waar de koers vaak in de laatste ronde beslist wordt; in Québec zelfs in de laatste twee kilometer. In Montreal is het een soort afvallingskoers waar de sterkste renners in de laatste ronde overblijven. Je denkt de hele tijd dat de koers misschien in een beslissende plooi ligt, maar meestal komt het toch opnieuw bij elkaar. Op vrijdag in Québec voorspelen ze regen en dat kan zeker de koers een andere wending geven. Ik ben heel benieuwd naar de twee wedstrijden, er is zoals elk jaar een heel sterk deelnemersveld. Het zal sowieso niet gemakkelijk worden, maar met de vorm die verschillende renners van onze ploeg hebben, moeten we zeker in staat zijn om mee te dingen naar een heel mooi resultaat.”

 Selectie Lotto Soudal: Lars Bak, Tiesj Benoot, Sean De Bie, Jasper De Buyst, Tony Gallopin, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Tim Wellens.

Sportdirecteur: Herman Frison