Overmorgen, zondag 23 april, wordt het klassieke voorjaar traditiegetrouw afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik. La Doyenne is dit jaar reeds toe aan de 103de editie. Terwijl de wedstrijd vorig jaar nog geteisterd werd door sneeuwbuien, blijft het dit jaar waarschijnlijk droog met maxima tot acht graden.

Er liggen tien hellingen verspreid over het 258 kilometer lange parcours. Het peloton bereikt de eerste klim na zeventig kilometer wedstrijd. Wegens wegenwerken passeert de koers dit jaar niet over de Wanne, Stockeu en Haute-Levée. De plaats van die hellingen wordt ingenomen door de Côte de Pont, Côte de Bellevaux en Côte de la Ferme Libert. De eerstvolgende helling is de Col du Rosier, met 4,4 kilometer de langste beklimming van de dag, maar zeker niet de steilste. In de laatste vijftig kilometer van de wedstrijd moeten de renners nog vier hellingen bedwingen: Col du Maquisard, Côte de La Redoute, Côte de La Roche-aux-Faucons en Côte de Saint-Nicolas vanaf waar het nog 5,5 kilometer is tot de meet. Hoewel de officiële hellingen achter de rug zijn, loopt de laatste kilometer tot de finish in Ans steil bergop.

Tim Wellens: “Luik-Bastenaken-Luik wordt de vierde wedstrijd in twee weken voor mij. Hoewel ik me telkens goed voelde, bleef het verhoopte topresultaat uit. Afgaande op mijn conditionele paraatheid, hoef ik zeker niet wanhopig te zijn. Ik ben zeer gedreven om er zondag vol voor te gaan, in een wedstrijd die aansluit bij mijn kwaliteiten. De voorbije jaren heb ik de finale niet kunnen rijden, maar ik heb de ambitie om dat nu wel te doen. Wanneer je in Luik in de diepe finale meespeelt, behaal je automatisch een mooi resultaat.”

“Ik zie twee cruciale passages: de aanloop naar La Redoute en de aanloop naar La Roche-aux-Faucons. Beide keren rijden we in dalende lijn aan een hoog tempo naar de voet van de helling die over smalle wegen loopt. Zeker op La Roche-aux-Faucouns zal er hard koers gemaakt worden. Als je daar niet voorin zit, dan mag je het schudden want je kan ervan op aan dat het scheurt op de klim. Het is belangrijk om daar nog de benen te hebben om voorin op te draaien en om ploegmaats aan je zijde te hebben die je naar de voet kunnen brengen. Luik-Bastenaken-Luik is een echte afvallingskoers. De deur staat achteraan open. Vandaag deden we een verkenning van het parcours. Door wegenwerken in Stavelot is het parcours gewijzigd en werden de Wanne, de Stockeu en de Haute-Levée vervangen door drie andere hellingen. Die fase is best pittig, maar vermoedelijk zal dat de wedstrijd niet sterk beïnvloeden.”

Selectie Lotto Soudal: Sean De Bie, Bart De Clercq, Thomas De Gendt, Tomasz Marczynski, Rémy Mertz, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Tim Wellens.

Sportdirecteurs: Herman Frison en Bart Leysen.