De Ronde van Lombardije, of « koers van de vallende bladeren » vindt op zaterdag in Noord-Italië plaats. De laatste van de vijf monumenten van het wielerjaar zal dit jaar verreden worden op hetzelfde parcours als de editie van 2015. Tiijdens de 247 kilometer van deze 111de editie krijgen de renners zes steile beklimmingen onder de wielen geschoven. Na de start in Bergamo zal het peloton na 48 kilometer de Colle Gallo tegenkomen. Vijftig kilometer verder volgt de Colle Brianza. Ter hoogte van kilometer 174 moet de Madonna del Ghisallo (8,5km aan 6,2%) beklommen worden, en die wordt meteen gevolgd door de Muro di Sormano. Die is 1,9 kilometer lang aan gemiddeld 15,8% met enkele passages tussen 25 en 27%! In de slotfase volgen nog de Civiglio en de San Fermo della Battaglia. Die twee beklimmingen zijn niet zo lang, maar hun stukken aan 10% zullen zeker zorgen voor een geanimeerde finale. De aankomst ligt in Como, minder dan zes kilometer na de top van de laatste beklimming. In totaal zullen de renners ongeveer 4.000 hoogtemeters moeten overbruggen.

 Door zijn uitdagend profiel is de Ronde van Lombardije altijd een wedstrijd voor de sterke mannen geweest. Op hetzelfde parcours heeft Vincenzo Nibali in 2015 een indrukwekkende solo-overwinning behaald. Ook de winnaar van 2014, Dan Martin, staat aan de start. De winnaar van vorig jaar, Esteban Chaves kwam ten val in de Giro dell’Emilia en kan zijn titel niet verdedigen. Lotto Soudal gaat naar Italië met renners die in goeie vorm zijn: Tim Wellens toonde in de GP de Wallonië en in het WK dat hij goede benen had. Tony Gallopin, die in 2015 de zevende plaats pakte, reed ook sterk in de voorbije koersen, zoals in Canada en in Wallonië. 

Bart Leysen, sportdirecteur Lotto Soudal: « De koers is even lastig als andere jaren. Het zwaarste stuk ligt tussen de Ghisallo en de Sormano. Die laatste komt op vijftig kilometer van de meet maar het is een echte muur die je moet overleven om kans te maken op de overwinning. Wij hebben een heel sterke ploeg aan de start, met onder meer Gallopin, Wellens en Benoot. Gallopin en Wellens zullen normaal gezien onze twee kopmannen zijn maar het hangt ook af van de situatie en van het moment in de koers. Er zijn natuurlijk veel factoren die mee kunnen spelen. De finale kunnen Gallopin en Wellens in principe zeer goed aan. De verkenning van het parcours is ook heel belangrijk als je de streek niet goed kent. De motivatie en de conditie van onze renners is echt top. Ze weten dat het de laatste grote koers van het jaar is en iedereen zal nog het maximum willen doen om onze kopmannen te helpen. »

Selectie Lotto Soudal voor de Ronde van Lombardije: Sander Armée, Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Tomasz Marczynski, Maxime Monfort, Jelle Vanendert en Tim Wellens. 

Sportdirecteur: Bart Leysen