Er staat nog één rittenkoers op het programma van Lotto Soudal: de Ronde van Guangxi. Deze WorldTour-wedstrijd vindt plaats van donderdag 19 oktober tot en met dinsdag 24 oktober, in het zuiden van China. Het is er zes uur later dan in België.

Het parcours in Guangxi is overwegend vlak. De bonificatieseconden zullen wellicht mee beslissen over de eindwinst. Aan de aankomst zijn er elke dag zes, drie en een seconde te winnen. Bij de tussensprinten worden drie, twee en een seconde verdeeld. Er zijn elke dag drie tussensprinten, behalve in de derde en vijfde rit wanneer er slechts twee tussensprinten zijn. Gezien de aard van het parcours zakken er heel wat snelle mannen af naar China, waaronder Sonny Colbrelli, Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, Michael Matthews en Danny van Poppel. Lotto Soudal rekent op Moreno Hofland. Zondag staat er een aankomst bergop gepland. Het gaat echter om een klim van slechts een drietal kilometer, waardoor de verschillen beperkt zullen blijven. Die etappe kan Lotto Soudal onder meer Tim Wellens uitspelen.

Mario Aerts, sportdirecteur Lotto Soudal: “Er zijn vijf kansen voor de sprinters. De vierde rit is het aankomst boven na een korte beklimming. Daar zullen ook de punchers goed uit de voeten kunnen, het is geen aankomst voor pure klimmers. Het wordt een secondespel wat de eindstand betreft, dus de bonificaties zullen een grote invloed hebben.”

“Moreno Hofland won vorige week woensdag in Famenne en in de Tacx Classic afgelopen weekend werd hij tweede in de pelotonsprint, na Groenewegen. Hij is goed op dreef en dus zullen we hem uitspelen in de sprints. Tosh Van der Sande en Enzo Wouters kunnen Moreno bijstaan. Tim Wellens wordt onze klassementsman. Michael Matthews is een gevaarlijke tegenstander aangezien er geen lange beklimmingen op het parcours liggen en hij goed kan scoren op de aankomst in de vierde rit. Adam Hansen staat scherp. Hij zal zeker iets willen proberen gedurende deze week. Thomas De Gendt is Thomas De Gendt en ook hij zal zich ongetwijfeld willen laten zien. Louis Vervaeke is een vraagteken, hij heeft niet veel wedstrijden kunnen rijden dit seizoen door oververmoeidheid en wilde graag nog wedstrijdritme opdoen vooraleer we de winter ingaan. Hij krijgt een rol in dienst van het team.”

Tim Wellens: “Dit is een speciale wedstrijd op de kalender. Deze ronde valt helemaal aan het einde van het wielerseizoen en aangezien het de eerste editie is, kennen we het parcours niet. We moeten een verre verplaatsing maken en er is een aanzienlijk tijdsverschil. Hoewel het seizoen er bijna opzit, was het mentaal helemaal geen probleem om me nog op te laden voor deze wedstrijd. Ik trek met gezonde ambitie naar China, zonder een concrete doelstelling voorop te stellen. Er zijn immers veel factoren die mijn prestatie zullen beïnvloeden.”

“We krijgen in Guangxi geen lastig parcours voorgeschoteld. De slotklim op het einde van de vierde rit is slechts drie kilometer lang en er is geen tijdrit. De verschillen in het klassement zullen miniem zijn en daarom zullen de bonificatieseconden een belangrijke rol spelen. Het wordt ook belangrijk om je als klassementsrenner te plaatsen in de vlakke ritten, aangezien die resultaten tellen als je in dezelfde tijd eindigt dan een andere renner.”

“In 2012 reed ik al eens in China, toen nam ik deel aan de Ronde van Peking, mijn eerste WorldTour-wedstrijd ooit. Toen eindigde ik als tiende in het eindklassement. Een koers aan het eind van het seizoen is altijd speciaal, omdat velen al aan het uitbollen zijn. Nu rijden we in een ander deel van China. Ik kijk ernaar uit om deze streek te leren kennen. Dankzij het wielrennen kom je op heel wat mooie plaatsen in de wereld.”

Selectie Lotto Soudal: Thomas De Gendt, Adam Hansen, Moreno Hofland, Tosh Van der Sande, Louis Vervaeke, Tim Wellens en Enzo Wouters.

Sportdirecteur: Mario Aerts.

Rittenschema

Rit 1 Donderdag 19 oktober: Beihai Circuit Race (107,4 km)

Rit 2 Vrijdag 20 oktober: Qinzhou – Nanning (156,7 km)

Rit 3 Zaterdag 21 oktober: Nanning Circuit Race (125,4 km)

Rit 4 Zondag 22 oktober: Nanning – Nongla (151 km)

Rit 5 Maandag 23 oktober: Liuzhou – Guilin (212,2 km)

Rit 6 Dinsdag 24 oktober: Guilin Circuit Race (168,1 km)