Vanaf vandaag worden de wegritten betwist op het WK in het Noorse Bergen. Zondag strijden de mannen elite om de regenboogtrui, onder hen drie Lotto Soudal-renners. Tiesj Benoot en Tim Wellens zijn geselecteerd voor België, Tony Gallopin komt met de Franse ploeg aan de start.

De wegwedstrijd zondag is 267,5 kilometer lang. De mannen elite moeten als enige deze week veertig kilometer langs de kust afleggen vooraleer ze op het plaatselijke circuit komen. Vervolgens moeten ze elf volledige ronden van 19,1 kilometer afleggen. Na zes kilometer op het lokale parcours duikt Salmon Hill op, een helling van anderhalve kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.4%. De Belgische ploeg verkende gisteren de lokale ronde.

Tim Wellens: “Het is een golvend parcours met veel bochten. Er zijn heel weinig recuperatiemomenten, enkel in de vlakke slotkilometer kan je even op je positieven komen. Salmon Hill ligt er heel goed bij en de weg loopt zo goed als rechtdoor omhoog, er is slechts één bocht naar het einde toe. Deze helling gaat volgens mij een heel belangrijke rol spelen. Gezien de afstand van de wedstrijd, is deze klim zwaar genoeg om in de laatste ronde het verschil te maken. Er is een mogelijkheid om daar weg te rijden. Het parcours is zwaarder dan ik vooraf had ingeschat.”

“Ik denk dat een zestigtal renners de finale zal ingaan. Een eventuele sprint zal er een zijn met dertig à veertig renners. Als het tot een sprint komt. Ik zie het wel gebeuren dat er vijf à zes renners wegrijden op Salmon Hill in de slotronde en voorop blijven tot de aankomst. Na de helling volgt een vrij technische afdaling en daarna is het voortdurend draaien en keren tot de streep waardoor het moeilijk wordt om de kloof dicht te rijden.”

“We vormen met de Belgen een blok dat de koers hard kan maken en zullen met een aanvallende ingesteldheid aan de start komen. Het is de bedoeling dat we niet achter de feiten aanhollen en niet de kastanjes uit het vuur moeten halen. Er zijn nog enkele teams die met een aanvallende mentaliteit zullen starten en waar we bondgenoten in kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld Frankrijk.”

“Mijn huidige conditie is heel goed. Het parcours hier in Bergen ligt me, dus ik verwacht een belangrijke rol te zullen spelen. Ik zal me in dienst stellen van de ploeg, met Van Avermaet en Gilbert als kopmannen. Al zijn er op een WK heel wat verschillende scenario’s mogelijk, het koersverloop is onvoorspelbaar.”

“Bergen staat gekend om zijn regen, maar zondag zal het droog zijn. Ik kan daar niets aan veranderen. Natte wegen had ik een pluspunt gevonden, maar mijn benen zijn sowieso goed. Ik denk dat de renners die goed presteerden in Canada grote kanshebbers zijn zondag, met Peter Sagan op kop, en ik tip ook op Matteo Trentin.”

Tiesj Benoot: “De lokale ronde is heel bochtig en indien het nat zou liggen, zouden er gemakkelijk gaatjes kunnen vallen; dan wordt het een afvallingskoers. Ook bij droge weersomstandigheden moet je echter niet achteraan hangen, maar attent vooraan rijden. Salmon Hill kan je vergelijken met een langere versie van de Tiegemberg. Het parcours leent zich tot koersen en dat is in het voordeel van de Belgen. Wij willen de andere favorieten afmatten en hen isoleren zodat Greg Van Avermaet en Phillipe Gilbert als duo in het voordeel zijn.”

“Ik denk dat de toppers elkaar niet zullen lossen op de helling, maar nadien kunnen ze elkaar er wel nog afrijden. Matteo Trentin en Peter Sagan worden de grootste tegenstanders. En ook Michael Matthews en Michal Kwiatkoswki zijn gevaarlijke concurrenten.”

“Ik heb goed kunnen toeleven naar dit WK en ben tevreden over mijn gevoel in de voorbije koersen. Mijn taak zal zijn om in de laatste tachtig kilometer te demarreren en mee te schuiven om zo druk te zetten op de teams die een sprint willen. Wij mogen geen belangrijke ontsnapping missen.”

De Franse ploeg komt vandaag pas aan in Noorwegen. De bond gaf er de voorkeur aan dat de renners in droge weersomstandigheden konden trainen in eigen land.

Tony Gallopin: “Julian Alaphilippe is onze absolute kopman. Ik zal mijn rol spelen in de diepe finale. Wij willen absoluut een sprint vermijden en zullen daarom aanvallend koersen. Daarin kunnen de Belgen en wij elkaar misschien wel vinden. We hebben allebei baat bij een open koers. Het parcours heb ik nog niet verkend, maar naar wat ik zie op papier en hoor is het een slopend parcours. Ook de afstand zal zijn invloed hebben.”

“Na de Tour en de Clásica San Sebastián laste ik een rustperiode in. Het WK werd mijn volgende doel. Ik voel dat de conditie sinds mijn rentree in Plouay steeds beter en beter is geworden, dat bleek in Canada en Grand Prix de Wallonie. Ik hoop zondag op mijn top te zijn. Ik richt me niet op specifieke favorieten, als Frankrijk moeten we gewoon onze eigen koers rijden.”