Vandaag passeerde de vijfde rit van deze BinckBank Tour over enkele van de bekende beklimmingen van de Amstel Gold Race. Daarom was het parcours van 167,3 kilometer, dat in Sittard-Geleen startte en eindigde, veel heuvelachtiger dan de vorige ritten. De eerste aanvalspogingen werden snel geneutraliseerd door het peloton en pas na dertig kilometer konden uiteindelijk zeven renners wegrijden. Allegaert, Bagdonas, Biermans, Hepburn, Reinders, Vakoc and Van Melsen slaagden erin om een kloof van vier minuten en dertig seconden te creëren. Door de opeenvolging van hellingen en door een versnelling van Team Sunweb splitste het peloton in twee groepen met nog vijftig kilometer te gaan. Zes Lotto Soudal-renners knapten veel werk op in de eerste groep om de tweede groep op afstand te houden; even later werden de zeven leiders ingelopen op twintig kilometer van de streep. Na een enorme inspanning kon het tweede peloton zijn achterstand overbruggen. Daarna viel Tim Wellens aan en zijn versnelling hielp een nieuwe kopgroep te vormen, met onder meer Sagan, Dumoulin en Boom. In de slotfase probeerden veel renners weg te rijden maar Tim Wellens werkte hard om alle gaten te dichten. Ook Andre Greipel reed een sterke koers en kon weer aansluiten bij de kopgroep. Twee kilometer van de finish plaatste Lars Boom een snedige aanval en hij kwam solo over de streep. Peter Sagan en Greg Van Avermaet sprintten naar de tweede en derde plaats, terwijl Tim Wellens als achtste over de meet kwam; als gevolg daarvan wordt hij vierde in het algemeen klassement. Boom wordt door zijn zege ook de nieuwe leider in deze BinckBank Tour.

 Lotto Soudal reed vandaag heel sterk. De Belgische ploeg telde zes renners in de kopgroep toen het peloton splitste en Tim Wellens viel meerdere keren aan.

 Tim Wellens: “Ik voelde me echt goed vandaag, net als de hele week. Het is heel lang geleden dat mijn benen zo goed aanvoelden. De voorbije dagen werden de klassementsrenners niet echt op de proef gesteld, maar vandaag was het de eerste zwaardere rit. Toen Team Sunweb de koers openbrak, waren we heel attent en hadden wij zes mannen in het eerste deel van het peloton. Uiteindelijk is de tweede groep teruggekeerd maar zij hadden veel krachten verspeeld. Daarna waren er veel aanvalspogingen, ik heb zelf twee keer geprobeerd maar kreeg nooit voldoende ruimte. In de slotfase was er een elitegroepje van eerst twaalf en later zestien renners, met daarbij André Greipel.  Ik heb nog geprobeerd om de kloof met Lars Boom te dichten maar het was te laat. In het algemeen kunnen wij tevreden zijn met de prestatie van onze ploeg, dat doet het beste verhopen voor de komende dagen. Ik sta nu vierde in het klassement en heb er nog nooit zo goed voorgestaan voorafgaand aan het slotweekend. Ik kijk uit naar de lastige rit van morgen die bepalend zal zijn voor het eindklassement.. Volgens mij zijn Sagan en Dumoulin de grootste kanshebbers op de eindzege, maar ik zal mijn best doen om een zo goed mogelijk eindklassement te behalen in deze BinckBank Tour.”

 Tiesj Benoot kwam vandaag opnieuw ten val, op zijn reeds geteisterde linkerzijde. Hij kon de rit uitrijden en komt vermoedelijk morgen aan de start van de zesde etappe. Tony Gallopin moest opgeven wegens vermoeidheid.