WorldTour

25 Lotto Soudal-overwinningen in 2018

24/10/2018

Nadat de laatste wedstrijdkilometers werden afgehaspeld in de Tour of Guangxi, zit het wielerseizoen 2018 er nu helemaal op voor Lotto Soudal. Het WorldTour-team behaalde dit jaar 25 overwinningen. Een overzicht van de zeges.

Lotto Soudal was al vroeg aan het feest dankzij de twee ritzeges van André Greipel in de Tour Down Under, waar de Duitser zowel de eerste als de laatste etappe won. Nadat de sprinter een tijdlang buiten strijd was na een val in Milaan-Sanremo, maakte hij een succesvol wederoptreden in de Vierdaagse van Duinkerke, waar hij ook twee ritten wist te winnen. In de vijfde rit deed Greipel dat niet in de sprint, maar vanuit een ontsnapping! Het werd zijn tweede solozege ooit. Vervolgens won de voormalig Duits kampioen twee etappes in de Ronde van België en ook in de Ronde van Groot-Brittannië in september zorgde Greipel voor dubbel dagsucces.

Op 3 maart behaalde Tiesj Benoot een memorabele overwinning in Strade Bianche. Hij kwam solo aan op Il Campo in Siena na een natte en modderige editie van deze jonge klassieker.

Tim Wellens stond dit jaar garant voor zeven van de 25 zeges. Na het winnen van een van de Trofeo’s van de Challenge Mallorca, won hij enkele weken later een etappe en het eindklassement van de Ruta del Sol. In het voorjaar baande Tim Wellens zich een weg naar het hoogste schavotje van de Brabantse Pijl. Tiesj Benoot mocht die dag overigens als derde mee het podium op. In mei sprintte Tim Wellens bergop naar de zege in de vierde Giro-etappe, zijn tweede ritwinst ooit in deze Grote Ronde. In juli was Wellens opnieuw aan het feest, met een ritzege en de eindwinst in de Ronde van Wallonië. Jens Debusschere was tijdens die rittenkoers de snelste in de vijfde etappe.

Zoals eerder vermeld bezorgde André Greipel Lotto Soudal twee keer ritwinst in de Ronde van België, maar ook Jelle Vanendert kaapte een van de vijf ritten mee. Vanendert – die een maand eerder knap derde werd in de Waalse Pijl - was de beste in de Ardennenrit; na het winnen van een Touretappe in 2011 zijn tweede profzege ooit. Jens Keukeleire maakte het ploegsucces in de Ronde van België compleet met het winnen van het eindklassement. Terwijl zijn ploegmaats scoorden in eigen land, boekte neoprof Bjorg Lambrecht in Noorwegen de eerste profzege uit zijn carrière: hij won de derde etappe van Tour des Fjords.

De laatste Lotto Soudal-zege van het jaar staat op naam van Jelle Wallays, die in de achttiende Vuelta-rit een vroege vlucht koelbloedig afrondde. De West-Vlaming boekte daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen, nadat hij eind januari al de beste was in de zesde rit van de Argentijnse rittenkoers Vuelta a San Juan. Niet enkel Wallays bezorgde Lotto Soudal succes in de Vuelta, Thomas De Gendt won er het bergklassement. Ritwinst zat er niet in de voor de Semmerzakenaar, dat lukte hem dit jaar wel in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië.

De WorldTour-ploeg van Lotto Soudal heeft sinds deze zomer ook opnieuw een Belgisch kampioen in haar rangen. Victor Campenaerts was immers de snelste op het Belgisch Kampioenschap tijdrijden. In augustus verlengde de Antwerpenaar bovendien zijn Europese tijdrittitel. Op het WK tijdrijden in Innsbruck zette Campenaerts de derde tijd neer, goed voor de bronzen medaille. Ook zijn Lotto Soudal-ploegmaat Bjorg Lambrecht mocht een medaille mee naar huis nemen vanuit Oostenrijk. Hij werd tweede in de wegrit voor beloften.

 

Bekijk de fotoreeks hier

 

 De 25 overwinningen

1. Tour Down Under Rit 1 (2.UWT) - André Greipel

2. Tour Down Under Rit 6 (2.UWT) - André Greipel

3. Trofeo Serra de Tramuntana (1.1) - Tim Wellens

4. Vuelta a San Juan Rit 6 (2.1) - Jelle Wallays

5. Ruta del Sol Rit 4 (2.HC) - Tim Wellens

6. Ruta del Sol GC (2.HC) - Tim Wellens

7. Strade Bianche (1.UWT) - Tiesj Benoot

8. Volta a Catalunya Rit 3 (2.UWT) - Thomas De Gendt

9. De Brabantse Pijl (1.HC) - Tim Wellens

10. Tour de Romandie Rit 2 (2.UWT) - Thomas De Gendt

11. Giro d’Italia Rit 4 (2.UWT) - Tim Wellens

12. 4 Jours de Dunkerque Rit 2 (2.HC) - André Greipel

13. 4 Jours de Dunkerque Rit 5 (2.HC) - André Greipel

14. Baloise Belgium Tour Rit 1 (2.HC) - André Greipel

15. Baloise Belgium Tour Rit 2 (2.HC) - André Greipel

16. Tour des Fjords Rit 3 (2.HC) - Bjorg Lambrecht

17. Baloise Belgium Tour Rit 4 (2.HC) - Jelle Vanendert

18. Baloise Belgium Tour GC (2.HC) - Jens Keukeleire

19. BK tijdrijden - Victor Campenaerts

20. Tour de Wallonie Rit 2 (2.HC) - Tim Wellens

21. Tour de Wallonie Rit 5 (2.HC) - Jens Debusschere

22. Tour de Wallonie GC (2.HC) - Tim Wellens

23. Tour of Britain Rit 1 (2.HC) - André Greipel

24. Tour of Britain Rit 4 (2.HC) - André Greipel

25. Vuelta a España Rit 18 (2.UWT) - Jelle Wallays

Partners

X