WorldTour

Benoot en Wellens in top tien Strade Bianche

09/03/2019

Lotto Soudal-kopmannen Tiesj Benoot en Tim Wellens finishten na een sterke wedstrijd op de respectievelijk vijfde en tiende plaats in de Strade Bianche. De winst ging naar Julian Alaphilippe. De Fransman verschalkte op de steile slotklim in Siena de Deen Fuglsang en de Belg Wout Van Aert.

In een zonovergoten Toscane stormde het peloton in een rotvaart naar de eerste grindstrook van de dag. Het werd dan ook even wachten tot een vroege vlucht groen licht kreeg maar uiteindelijk ontsnapten toch vier renners uit het peloton. Zoals vooraf aangekondigd werd op Monte Sante Marie - de achtste grindstrook van de dag - de schifting doorgevoerd. Zo ontstond er een elitegroep van een vijftiental renners met daarbij Lotto Soudal-kopmannen Tiesj Benoot en Tim Wellens. Toen op Monteaperti - de negende onverharde strook van de dag - Alaphilippe, Fuglsang en Van Aert het gashendel open draaiden, moesten Tiesj Benoot en Tim Wellens passen. Even later werden de drie koplopers er twee toen Van Aert de rol moest lossen, maar door het tactisch steekspel tussen Alaphilippe en Fuglsang kon Van Aert bij het binnenrijden van Siena toch nog de aansluiting maken. Met een ultieme versnelling trok de Fransman Alaphilippe het laken naar zich toe, Fuglsang en Van Aert moesten vrede nemen met de respectievelijk tweede en derde podiumplaats. Tiesj Benoot moest in de strijd om de vierde plaats enkel Zdeněk Štybar voor zich dulden, Tim Wellens vervolledigde de top tien.

Tim Wellens: “We hebben onderweg een paar keer geprobeerd om te schiften, maar uiteindelijk heb ik zelf de forcing doorgevoerd zodat we met een vijftiental renners voorop raakten. Dat was een hele goede situatie voor ons. Toen Fuglsang versnelde, zat ik net iets te ver en beschikte ik niet over de punch om daarna nog te reageren. Wanneer er drie renners wegrijden die met Lampaert, Štybar en Lutsenko nog drie ploegmakkers hebben in de achtervolging, dan is het zo goed als onbegonnen werk om de organisatie nog op gang te krijgen. Op die manier verloren we stelselmatig meer tijd. Die drie koplopers zijn achteraf de sterkste renners gebleken. Jammer genoeg werd het voor mij een strijd om de ereplaatsen.”

Tiesj Benoot: “Het was een snelle en gevaarlijke wedstrijd vandaag. Na een valpartij zoals die van vorige week heb je toch altijd wat twijfels. Als je dan als vijfde finisht, zijn die twijfels volledig weggewerkt en doet dat het beste verhopen voor de komende weken. Winnen zoals ik vorig jaar deed, is nooit een evidentie. Ik behoorde tot de beste renners van de achtervolgende groep. Zeker als je in een groepje met Štybar, Van Avermaet en Lutsenko nog strijdt om de vierde plaats, kan je niet klagen. Als je aan de wedstrijd begint om te winnen en dan naast het podium valt, ben je uiteraard ontgoocheld. Op het moment van de forcing koos ik het wiel van Lutsenko - die toen op kop reed - omdat hij erg sterk oogde. Toen er werd gedemarreerd, was het voor mij moeilijk om te reageren. In de finale probeerde ik nog iets, maar met een aantal blokken aan het been was dat niet eenvoudig. Je hoopt natuurlijk op een beter resultaat, maar al bij al mag ik tevreden zijn met de vijfde plaats.”

Tosh Van der Sande moest door een valpartij - met schaafwonden tot gevolg -opgeven in de Strade Bianche. Zijn deelname aan de Tirreno-Adriatico komt meer dan waarschijnlijk niet in het gedrang.

Je hoopt natuurlijk op een beter resultaat, maar al bij al mag ik tevreden zijn met de vijfde plaats.

Partners

X