WorldTour

Caleb Ewan blikt vooruit op het Australisch kampioenschap

03/01/2019

Op zondag 6 januari staan twee Lotto Soudal-renners aan de start van het Australisch kampioenschap. Nieuwkomer Caleb Ewan vormt samen met Adam Hansen het Lotto Soudal-duo dat in Buninyong een gooi doet naar de nationale titel. De wedstrijd is ruim 185 kilometer lang en wordt betwist over zestien heuvelachtige lokale rondes van telkens 11,6 kilometer. Het startschot weerklinkt om 12h30 lokale tijd, wat overeenkomt met 2h30 ‘s nachts Belgische tijd. Caleb Ewan blikt ambitieus vooruit en probeert het koersverloop in te schatten.

Caleb Ewan: “Het doet deugd om het nieuwe wielerseizoen in te zetten met twee overwinningen in de Bay Crits. Natuurlijk is het nationaal kampioenschap een volledig andere en grotere wedstrijd maar het is goed om te zien dat de vorm aanwezig is na enkele maanden zonder competitie. Het is fijn om het vertrouwen terug te vinden door aan enkele kleinere koersen deel te nemen. Ik ben blij om met een goede conditie de periode van het nationaal kampioenschap en even later de Tour Down Under aan te vatten.”

“Ik start met de ambitie om de wedstrijd te winnen en me tot de nieuwe Australische kampioen te kronen, maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Traditioneel staan er enkele grote en sterke blokken aan de start dus wordt het moeilijk om te koersen tegen ploegen die meerdere troeven achter de hand hebben. Adam Hansen is mijn enige Lotto Soudal-ploegmaat aan de start, dus hebben we niet veel kaarten om uit te spelen. Niet veel ploegen zullen geneigd zijn om met mij naar de sprint te gaan dus verwacht ik een wedstrijd waarin agressief zal worden gekoerst. Het merendeel van de teams hoopt immers dat de vroege vlucht standhoudt tot aan de meet. Ik moet nog met Adam bespreken welke tactiek we zullen toepassen.”  

“Het kampioenschap wordt al geruime tijd op hetzelfde parcours georganiseerd dus ken ik het rondje inmiddels erg goed. Toch blijft het nog steeds moeilijk om in te schatten hoe de wedstrijd exact zal verlopen. Er bevindt zich één belangrijke beklimming in de lokale lus waar de windrichting een bepalende factor wordt. Als de wind daar in de rug blaast, zijn de sterke klimmers ongetwijfeld in het voordeel. Als de wind in het nadeel staat, zal er volgens mij minder aanvallend worden gekoerst. Ik hoop dan ook op tegenwind op de klim zodat ik mijn sterk eindschot kan uitspelen in de finale. Het is moeilijk om enkele renners op te sommen die ik in de gaten moet houden. Tijdens deze periode van het jaar is het ingewikkeld om in te schatten wie de goede conditie te pakken heeft. Een uitgesproken favoriet is er niet, maar natuurlijk zijn de grotere teams licht in het voordeel.”  

Niet veel ploegen zullen geneigd zijn om met mij naar de sprint te gaan dus verwacht ik een agressief koersverloop.

Partners

X