WorldTour

Campenaerts praat over aanval op werelduurrecord

04/03/2019

Vorige week werd bekend dat de Belgische Lotto Soudal-renner Victor Campenaerts een aanval zal doen op het UCI werelduurrecord, timed by Tissot. Hij zal dit doen op 16 of 17 april in de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes, Mexico. Lotto Soudal werkt voor dit project samen met Golazo, specialist in sportmarketing. Zo kan het team op die manier een beroep doen op hun uitgebreide expertise en financiering om het project in goede banen te leiden.

Victor Campenaerts blikt zowel terug op zijn hoogtestage in Namibië als vooruit op zijn werelduurrecordpoging. Ook algemeen manager John Lelangue en sportief manager Marc Sergeant geven meer tekst en uitleg.

Victor Campenaerts: “Ik ben sinds vandaag (4 maart) opnieuw in België, en voorlopig vind ik de shock heel goed meevallen. Ik heb een perfecte stage achter de rug. In Namibië kon ik me gedurende twee maanden enkel focussen op het afwerken van mijn trainingsschema en verder hoefde ik me nergens zorgen om te maken. Als je op die manier kan trainen, is het rendement van een hoogtestage heel groot. Ik werkte er naast specifieke tijdrittrainingen ook heel wat lange duurtrainingen af.  Die vormen nog steeds de basis . Ik voel dat ik tussen het begin en het einde van de stage enorm gegroeid ben. Nu begrijp ik ook de keuze van ronderenners om dergelijke lange hoogtestages in te lassen.”

“Het is zonder wedstrijdritme natuurlijk moeilijk inschatten waar ik me conditioneel bevind op dit moment.  Om nog dat ene procentje beter te worden, sta ik volgende week aan de start van Tirreno-Adriatico. Als ik in de afsluitende individuele tijdrit een mooi resultaat kan neerzetten, is dat zeker mooi meegenomen. Ik kijk er ook naar uit om opnieuw deel uit te maken van de ploeg en – bijvoorbeeld tijdens de ploegentijdrit - mijn steentje bij te dragen aan een mooi eindresultaat voor een van de Lotto Soudal-renners.”

“Toen Jens Voigt in 2014 met zijn poging het record nieuw leven inblies, dacht ik voor het eerst aan het uurrecord. Toen was ik echter nog niet de renner die ik nu was. Vorig jaar – tijdens het begin van de Vuelta – viel Dion Beukeboom het record aan. De Nederlander kwam met een mooie afstand vrij dicht in de buurt. Echter rijdt hij – in tegenstelling tot mezelf – niet op WorldTour-niveau. Tijdens die bewuste Ronde van Spanje heeft Thomas De Gendt geprobeerd me warm te maken voor het uurrecord. Na de wereldkampioenschappen in Innsbruck reisde ik door naar Grenchen om er een test uit te voeren en sindsdien is de bal aan het rollen gegaan. Momenteel – zeker nu de poging dichterbij komt - gaat er geen dag voorbij zonder ik aan de uurrecordpoging denk.”

“Op 27 maart vertrek ik naar Mexico. Door daar nog een drietal weken specifiek te trainen, zal ik optimaal voorbereid aan de poging beginnen. Ik heb de volledige planning reeds in mijn hoofd. Met een tijdslot van twee dagen hebben we de mogelijkheid om de ideale omstandigheden af te wachten. Persoonlijk zou ik graag op 16 april het record aanvallen, maar als de luchtdruk echter niet ideaal is, dan is de keuze uiteraard snel gemaakt om een dag te wachten. Ik ga er van uit dat ik met normale luchtdruk het record kan breken.”

John Lelangue, algemeen manager Lotto Soudal: “Het is een uniek, overkoepelend project. Het gaat over één enkele renner die de steun krijgt van een volledige ploeg. We hebben geluk dat onze belangrijkste partners – zoals de Nationale Loterij en Soudal – zich volledig achter dit project scharen. Ook onze technische partners zoals Ridley, Vermarc, HJC en Gaerne zetten allemaal hun beste beentje voor om er iets uniek van te maken. Daarnaast speelde de sportieve staf ook een belangrijke rol in het bepalen van Victor zijn schema. We zijn ook Golazo dankbaar om de financiële en organisatorische ondersteuning te bieden. Zo probeert iedereen zijn steentje bij te dragen om Victor in de perfecte omstandigheden aan de start te brengen. Iedereen staat achter dit project en heeft er zin in om er iets mooi van te maken.”

“Victor in de beste omstandigheden aan de start brengen, vergt echter een minutieuze planning. In de eerste plaats werd gekeken hoe de stage in Namibië kon worden ingepast in het wedstrijdschema. Zo neemt Victor deel aan Tirreno-Adriatico – een belangrijke WorldTour-wedstrijd – die start met een ploegentijdrit en eindigt met een individuele tijdrit. Daarnaast moet er ook personeel in Mexico aanwezig zijn om de poging op een hyperspecifieke manier voor te bereiden.”

Marc Sergeant, sportief manager Lotto Soudal: “Het begon allemaal in de loop van 2017 toen we contact opnamen met Victor. Dat was een goed gesprek waarin we beloofden hem de vrijheid  – met onder meer hoogtestages en positioneringstesten – te geven om zich verder te ontwikkelen als tijdrijder. Toen was een uurrecordpoging echter nog niet aan de orde, maar we lieten hem wel weten dat we openstonden voor die uitdaging. In de periode dat Victor bij ons is, heeft hij zijn capaciteiten al laten zien. Hij won tweemaal het Europees kampioen tijdrijden en pakte ook brons op het voorbije wereldkampioenschap tijdrijden. Op dat moment werd het idee concreter. Het uurrecord is iets uniek en het zou iets groots zijn voor onze ploeg. We hopen natuurlijk dat hij erin slaagt het record te breken, maar Bradley Wiggins is natuurlijk niet zomaar de eerste de beste.”

Ik voel dat ik tussen het begin en het einde van de stage enorm gegroeid ben.

Partners

X