Captains Of Cycling

De Belgen op het WK wielrennen in Innsbruck

03/10/2018

Onze Belgen en hun prestaties op het WK wielrennen in Innsbruck

België, een koersland? Na dit fantastische WK blijkt dit statement geen grootspraak. Binnen het Belgische kamp mag er ongetwijfeld ge(zege)vierd worden.

Remco Evenepoel (18) – door vele kenners tot de nieuwe Eddy Merckx gedoopt – ging toch wel met alle pluimen lopen. Wat hij realiseerde, trok grote ogen. Zelfs met pech liet dit wonderkind de concurrentie ver achter zich. Duidelijk geboren voor het vak én in het bezit van een gezonde portie verstand: met veel goede wil betekent dit de start van een opwaartse carrière. Wat mag hij door dit WK aan zijn al noemenswaardige palmares toevoegen? Tijdritgoud bij de junioren en nogmaals goud bij de junioren op de weg.

Bjorg Lambrecht (21) werd aangeduid als topfavoriet voor de wegrit bij de beloften, maar moest het onderspit delven voor de oppersterke Zwitser Marc Hirsch. Hij legde onze landgenoot in de luren in een afdaling en reed vanaf dan naar het goud toe. Ondanks zijn zilveren plak, was er toch een lichte teleurstelling te bespeuren bij Bjorg, wat alleen maar zijn honger naar meer bewijst. Over een topsportmentaliteit gesproken!

Ons Lotto Soudal-team wist nog een WK-wedstrijd te verzilveren, want ook Brent Van Moer (20) behaalde de 2e plaats en dit bij de beloften (U23). Tijdens deze tijdrit strandde Van Moer op zo’n 33 seconden van de Deen Mikkel Bjerg. Van Moer leek geruime tijd het goud in handen te hebben, tot titelverdediger Bjerg van start ging.

Van Moer: “Zodra ik over de meet kwam, wist ik wel dat ik een goede tijdrit had gereden. Ik had superbenen en met die wattages zou ik wel top 15 of zelfs top tien halen. Maar opeens zie je dan hoe langer, hoe meer grote namen na jou finishen en dan begin je er wel in te geloven. Goud was geen optie, dat bleek nadat de eerste tussentijd van Bjerg op het bord verscheen. Maar zilver is voor mij al fantastisch. Niemand had vooraf gedacht dat ik op het podium zou staan.” (bron: HLN, 25 september 2018)

Victor Campenaerts (26), specialist in het tijdrijden, had één doel voor ogen: de beste Belg ooit worden op een WK tijdrijden bij de profs. In plaatsen uitgedrukt betekende dat op zijn minst een top vijf. Maar Victor overwon zijn stoutste dromen en finishte op een duizelingwekkende 3e plaats. Nogmaals een podiumplaats! Wat een WK voor ons Belgenland…

X