WorldTour

De Gendt bergkoning na tweede plaats in Parijs-Nice

13/03/2019

Lotto Soudal-renner Thomas De Gendt is op de tweede plaats geëindigd in de vierde rit van Parijs-Nice, die betwist werd tussen Vichy en Pélussin. Hij maakte deel uit van de vroege vlucht van dertien renners, waarvan er finaal vier overblijvers streden om de overwinning. Cort Nielsen won uiteindelijk de etappe voor De Gendt, die onderweg wel genoeg punten sprokkelde om de bergtrui over te nemen.

Thomas De Gendt: "Ik had deze etappe vooraf niet echt aangestipt, maar in de ploegbespreking deze morgen verlangde de sportdirecteur dat iemand in de vroege vlucht zou zitten. Ik heb dus mijn kans gewaagd en dat bleek de juiste beslissing te zijn, want we bleven met vier renners voorop. Het was belangrijk om met alle dertien koplopers goed samen te werken. Dat gebeurde ook, want iedereen deed zijn deel van het werk. We hadden afgesproken om tot aan de klimmetjes een hoog tempo te rijden en daarna zouden we zien wie nog overbleef en hoeveel de voorsprong bedroeg. Toen we op 40 kilometer van de streep nog een mooie bonus hadden, begon ik te geloven dat er een overwinning kon inzitten."

"Op minder dan een kilometer van de aankomst nam Cort Nielsen over en ik wou De Marchi in zijn wiel laten inschuiven, zodat ik vanuit derde positie de sprint kon aanvatten. Op dat moment keek De Marchi naar mij en hield hij even zijn benen stil. Cort Nielsen zag dat hij een kleine voorsprong had en begon toen al te sprinten. Ik heb nog geprobeerd om naar zijn wiel te springen, maar hij was te sterk. Hij is een steengoede renner en waarschijnlijk zou hij ons ook in de sprint geklopt hebben. In zulke kleine groep is de eerste die zijn aanval plaatst, meestal verloren. Ik hoopte dus dat iemand anders zou demarreren, maar dat gebeurde niet."

"De bergtrui overnemen was voor aanvang van de etappe geen doel op zich. Op de eerste twee beklimmingen heb ik niet gesprint om mijn krachten te sparen met oog op een mogelijke etappezege. Toch nam ik hier en daar enkele punten en op de heuvels in de finale kwam ik telkens als eerste boven. Het is zeker een troostprijs voor mij vandaag. We zullen zien hoe het verder verloopt, maar een ritoverwinning is nog altijd het belangrijkste doel voor ons. Overmorgen gaan we opnieuw alles in het werk stellen om een eventuele sprint te winnen met Caleb Ewan."

De openingsetappe van Tirreno-Adriatico vandaag was een ploegentijdrit over 21,5 kilometer in Lido di Camaiore. Lotto Soudal behaalde een uitstekende zesde plaats. Het eindigde op 54 seconden van de winnende ploeg Mitchelton-Scott. Victor Campenaerts reageert op deze knappe teamprestatie.

Victor Campenaerts: “Een zesde plaats in de ploegentijdrit van Tirreno-Adriatico is zeker een resultaat waar we op voorhand hadden voor willen tekenen. Lotto Soudal heeft geen grote traditie in het ploegentijdrijden maar dankzij de komst van Kevin De Weert wordt er heel hard aan gewerkt. Dat werpt dan ook direct zijn vruchten af. De lekke band halverwege de tijdrit strooide serieus wat roet in het eten maar toch slaagden we erin om nog zesde te eindigen. De eerste ploegen hebben redelijk wat voorsprong genomen in het algemeen klassement maar we zijn tevreden met het resultaat. Mijn trainer noemde het een tussentijds examen en ik denk dat ik zeker geslaagd ben. Ik ben tevreden met mijn gevoel vandaag.”

Partners

X