WorldTour

De Gendt wint eerste etappe in Volta a Catalunya na lange solo

25/03/2019

De openingsetappe van de Volta a Catalunya, met start en finish in Calella, omvatte liefst vijf beklimmingen. Thomas De Gendt ging mee in de ontsnapping van de dag en rondde die af met een prachtige solo. De Lotto Soudal-renner pakte de ritzege met twee minuten en 38 seconden voorsprong op de tweede. Hij is daardoor de eerste leider in het algemeen klassement, maar staat eveneens op kop in het punten- en bergklassement. De Gendt blikt terug op een fantastische overwinning, zijn vierde ooit al in Catalonië.

Thomas De Gendt: “Het was absoluut mijn doel om mee te zijn in de ontsnapping om op die manier vol voor de ritwinst te gaan. Ik probeerde onderweg ook de bergtrui mee te pakken, maar ik wou ook niet te veel krachten verspillen. Het peloton verkleinde onze voorsprong al snel tot twee minuten, maar ik panikeerde niet. Het zwaarste deel moest nog komen, namelijk een korte steile klim. Daar reed ik een hoog tempo in de hoop dat de sterksten zouden overblijven, maar het was enkel Luis Maté die volgde. Die nam echter niet meer over en bleef gewoon in het wiel zitten tot aan de volgende beklimming, de Coll Formic. Omdat ik wist dat Maté à bloc zat, viel ik opnieuw aan waardoor hij moest lossen.”

“Vanaf daar was ik alleen, maar ik kende de afdaling goed omdat we daar de voorbije jaren al dikwijls gereden hadden. Ik wist wat mij te wachten stond en bijgevolg kon ik anticiperen via mijn wattages. Sommige stukken reed ik rustiger, om op een ander moment hogere wattages te trappen. Het heeft dus wel in mijn voordeel gespeeld dat ik de laatste veertig kilometer al zeven keer afgelegd heb. Tijdens de weken van Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië ben ik elk jaar uitstekend in vorm. Ik kijk er dan ook altijd hard naar uit. In Parijs-Nice ging mijn conditie enkel in stijgende lijn, dus ik voelde me super. Door de rustige week die daarop volgde, verwachtte ik dat ik in Catalonië nog net iets beter zou presteren.”

“Op de eerste dag is er nog geen klassementsleider, dus dan is het moeilijk om een ploeg te vinden die de achtervolging wil leiden. Voor de sprinters was het ook net iets te lastig vandaag, dus ik heb daar goed op ingespeeld. Bovendien denk ik dat de renners die voor het algemene klassement strijden, zich weinig zorgen maken om mij. Op de twee aankomsten bergop kan ik telkens een kwartier verliezen, dus voor hen maakt het niet veel uit dat ik nu meer dan twee minuten voorsprong heb. Morgen kan ik de leiderstrui in principe nog behouden, maar in de derde rit verwacht ik niet dat ik de echte toppers zal kunnen volgen.”

Door de rustige week die volgde op Parijs-Nice, verwachtte ik dat ik in Catalonië nog net iets beter zou presteren.

Partners

X