Ladies

Demi de Jong derde in Le Samyn

06/03/2019

Na de stage in Calpe en de eerste wedstrijdkilometers in Valencia is het Belgische wielerseizoen het voorbije weekend van start gegaan. Na de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag en de Omloop van het Hageland op zondag, stonden de Lotto Soudal Ladies gisteren aan de start van Le Samyn des Dames en daar veroverde Demi de Jong knap de derde plaats.

Het peloton moest in Le Samyn des Dames 102,1 kilometer afleggen. Een 25-tal kilometer na de start in Quaregnon reden de vrouwen het lokale parcours op in Dour, waarna ze vier ronden van 24,8 kilometer aflegden met vier kasseistroken. De Nederlandse Jip van den Bos reed solo als winnares over de meet. Van den Bos had 56 seconden voorsprong op haar zes voormalige medevluchters die sprintten voor de tweede plaats. Daniela Gass was een tikje sneller dan Demi de Jong. Marta Bastianelli won veertig seconden later de pelotonsprint, voor Lotte Kopecky.

Demi de Jong: “In de Omloop van het Hageland op zondag finishte ik in de kopgroep en behaalde ik de elfde plaats. Voor mij kwam dat eigenlijk als een verrassing. Ik was daarna heel gemotiveerd voor Le Samyn, want ik vind dat een leuke wedstrijd zeker als het slechte weer de koers nog zwaarder maakt. Bij de start voelden mijn benen echter niet goed aan. Mijn teamgenote Chantal Hoffmann motiveerde me en ik besloot om toch mijn kans te wagen. Ik wist dat het al vroeg in de wedstrijd op de kant kon gaan. Annelies Dom hielp om me voorin te handhaven. In de afdaling richting de eerste kasseien gaat het altijd snel en leidt het parcours langs een wegversmalling. Ik liet me wat wegduwen en kwam pas in ongeveer 80ste positie aan de voet van de kasseiklim. Ondertussen waren er gaten gevallen in het peloton en was ik dus gelost. Annelies verrichtte berenwerk om me opnieuw naar voor te brengen, naar de groep met Alana Castrique, Lotte Kopecky en Thi That Nguyen. Toen na een zestigtal kilometer de eerste aanvallen werden geplaatst, waren wij als team heel alert. Tot er op een bepaald ogenblik toch een groepje wegreed, waarin wij niet vertegenwoordigd waren. Ik reed van achteraan de groep naar voor en sprong weg. Gelukkig had ik wind in de rug, waardoor ik vrij snel kon aansluiten bij de kopgroep.”

“We draaiden prima rond, maar het tempo lag niet heel hoog. Opeens steeg de voorsprong toch naar twee minuten en wist ik dat wij voor de overwinning zouden strijden. Toen Jip van den Bos demarreerde, gokte ik erop dat iemand haar zou terughalen, maar dat was niet het geval. Het viel stil in ons groepje en Jip had meteen een mooie voorsprong. Ik wist dat ik moest strijden voor de tweede plaats. Ik dacht eraan om aan te vallen, maar het was nooit het goede moment en dus sprintten we voor de tweede plaats. Ik zette aan op iets meer dan 200 meter van de streep en werd net voor de finish nog bijgehaald. Derde dus.”

“Ik denk dat ik heel blij mag zijn met dit resultaat gezien de knieproblemen die me achtervolgen. Dit is een mooie start van het seizoen en ik ben dankbaar voor de steun van de ploeg en alle supporters.”

Bij het begin van dit seizoen is er jammer genoeg ook blessurenieuws uit het kamp van de Lotto Soudal Ladies. Danique Braam kwam zaterdag ten val in de Omloop van het Hageland en liep daarbij een barst in haar schouder op. De Nederlandse zal een viertal weken out zijn. Puck Moonen heeft last van een rugblessure.

Goed nieuws uit het jeugdteam van de Lotto Soudal Ladies: Emke De Keyser werd zondag derde in de jeugdwedstrijd in Dottignies.

 

Foto: Photo News

Dit is een mooie start van het seizoen

Partners

X