WorldTour

John Lelangue gestart als General Manager van Lotto Soudal

18/11/2018

Sinds donderdag 15 november is John Lelangue officieel in dienst bij Lotto Soudal als General Manager. Bij wijze van kennismaking deelt de 48-jarige Belg voor het eerst zijn visie. Eens hij iedereen binnen de ploeg heeft leren kennen, zal zijn idee over hoe hij de Lotto Soudal-ploeg wil leiden meer en meer vorm krijgen. In eerste instantie benadrukt John Lelangue vier belangrijke pijlers.

John Lelangue: “Ten eerste is er het sportieve aspect, dat is en blijft uiteraard het hart van de ploeg. Met Marc Sergeant werkte ik nog nooit samen maar we kennen elkaar al sinds heel wat jaren. Ik ben dan ook verheugd om met iemand met zo een persoonlijkheid én een sportief palmares samen te werken. Het spreekt voor zich dat de sportieve bevoegdheid bij Marc blijft. Uiteraard zal er worden overlegd, maar Marc is binnen Lotto Soudal het best geplaatst om de sportieve beslissingen te nemen. Rond Marc staat er een team van sportdirecteurs die elk hun eigen verantwoordelijkheden hebben. Daarbovenop komt Kevin De Weert dat team versterken. Als performance manager zal hij bepaalde specifieke bevoegdheden krijgen. Met zijn achtergrond wordt hij ongetwijfeld een meerwaarde voor Lotto Soudal.”

“Het structurele en organisatorische aspect vormt een tweede pijler. Er staat uiteraard reeds een solide structuur op poten binnen Lotto Soudal, een organisatie die al ettelijke jaren op WorldTour-niveau meedraait. Maar ik wil er samen met al de mensen binnen Lotto Soudal naar streven om elk facet van de ploeg (training, medische begeleiding, voeding, materiaal,...) onder de loep te nemen. Zo kunnen we vaststellen waar er met de aanwezige middelen nog marge voor verbetering is. Op die manier kunnen we, uiteraard via overleg, de structuur gaan optimaliseren.”

“Een derde pijler bestaat uit hét kenmerk van Lotto Soudal, namelijk de Belgische identiteit. Daarbij gaat het niet alleen om de WorldTour-ploeg, die naar de buitenwereld toe weliswaar het meest in de schijnwerpers staat, maar evengoed om de opleidings- en damesploeg. Zo is de helft van de Belgische renners binnen de selectie opgeleid via het U23-team. Daarnaast is ook het dameswielrennen in volle groei. Op die twee entiteiten willen we dan ook de komende jaren blijven inzetten. We zijn een ploeg die reeds 35 jaar bestaat en België is toch de bakermat van het wielrennen. Voor mezelf betekent het een terugkeer naar België na enkele buitenlandse avonturen. Maar als dé Belgische WorldTour-ploeg je vraagt om General Manager te worden, ben je uiteraard geflatteerd.”

“Als laatste pijler is er de band met de partners, die op zich al sterk aanwezig is. Maar ook op dit gebied willen we bekijken hoe we de sportieve en commerciële belangen maximaal kunnen verenigen en behartigen. Al onze sponsors hebben al blijk getoond van een grote continuïteit. Zo heeft Soudal indertijd voor zes jaar getekend, Lotto draait al tientallen jaren mee in de sport en ook Ridley is reeds een geruime tijd verbonden aan de ploeg. We moeten onderzoeken op welke manier we die partnerships kunnen bestendigen en hoe we nieuwe partners kunnen aantrekken. In het huidige wielrennen is het niet zo simpel om nieuwe budgetten te vinden, maar met onze specifieke kenmerken ben ik ervan overtuigd dat het zal lukken om ook op dat vlak vooruitgang te boeken.”  

Partners

X