Ladies

Julie Van De Velde knap 7de in Valencia

01/03/2019

De West-Vlaamse Julie Van De Velde (25) maakt morgen haar debuut in de Omloop Het Nieuwsblad. Ze begon dit nieuwe wielerseizoen reeds vorige week in de Setmana Ciclista Valenciana, een vierdaagse rittenwedstrijd. Julie Van De Velde behaalde daar een knappe zevende plaats tijdens de derde etappe op zaterdag 23 februari. Met de steun van haar ploegmaats kon ze ook de zevende plaats in het klassement handhaven op de slotdag.

De derde rit startte in La Nucia en eindigde na 110 kilometer in Castalla, na de beklimming van Xorret de Catí. De Duitse Clara Koppenburg finishte solo, met 49 seconden voorsprong op Ashleigh Moolman. Soraya Paladin vervolledigde het podium. Julie Van De Velde reed 1’28” na de winnares als zevende over de streep. De zevende plaats was ook haar resultaat in het eindklassement een dag later, op 1’42” van Koppenburg die ook de eindzege op zak stak.

Julie Van De Velde: “Ik kan niet anders dan heel tevreden zijn met mijn huidige vormpeil. Het gevoel zat vanaf de eerste dag goed en dat gaf vertrouwen voor wat komen moest. In de eerste rit lag er een klim in de finale. Er werd bergop echter niet aangevallen en dat vond ik jammer, want ik reed naar boven met het gevoel dat ik overschot had. Alleen wegrijden was echter geen optie, want er volgde nog een sectie bergaf richting de meet en dan ligt de snelheid in het peloton hoger dan wanneer je in je eentje voorop zou rijden. Daags nadien was het een relatief vlakke rit die eindigde met een massasprint. Ik heb wat op reserve gereden en me gespaard met het oog op de zaterdagrit. Die etappe hadden we met de ploeg vooraf verkend en ik wist dat het zwaar zou worden.”

“In het begin van de rit reden we voortdurend op grote banen en probeerde ik me gewoon te handhaven in het peloton zonder veel energie te verspillen en zorgde ik ervoor dat ik voldoende at en dronk. Op een zestigtal kilometer van de meet begon de weg stilaan bergop te lopen en er volgde een eerste uitdunning van het peloton. Boven bleven we nog met een vijftigtal rensters over en nadien viel het nooit meer stil waardoor er niemand meer terugkeerde uit de achtergrond. Dergelijke kleinere groep was ideaal voor mij, want zo had ik het makkelijker om me te positioneren op de smalle wegen in de aanloop naar de slotklim. Toen we aan de slotklim begonnen reden er meteen een 25-tal rensters weg. Ik besloot om mijn eigen tempo aan te houden opdat ik niet over mijn toeren zou gaan en zou stilvallen. Eén voor een vielen de rensters voor mij stil en zo schoof ik uiteindelijk op naar de zevende plaats. Op de slotdag lag er nog een beklimming op het parcours, maar die was ver verwijderd van de finish. Nadien werd er wel voortdurend aangevallen en werkten we de rit af aan een hoge snelheid. Mijn ploegmaats zorgden dat ik niet in gevaar kwam en hielden me goed voorin het peloton. Het was fantastisch hoe ze me ondersteund hebben en daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

Mijn algemene doel is om beter te doen dan vorig jaar. Telkens als dat lukt, zal ik heel tevreden zijn.

Julie Van De Velde maakte zoals bekend pas in 2017 de overstap van de atletiek naar het wegwielrennen. Halfweg dat seizoen transfereerde Julie naar de Lotto Soudal Ladies en dit wordt haar tweede volle jaar in dienst van de ploeg. Sportief manager Dany Schoonbaert gaf vorige week al aan dat hij hoopte dat Julie dit jaar opnieuw een stap vooruit zou kunnen zetten en daar is ze alvast goed mee begonnen.

Julie Van De Velde: “Het niveau van het deelnemersveld in Valencia lag hoger dan vorig jaar. Ik had vooraf niet verwacht om top tien te rijden, daarmee heb ik mezelf verbaasd. Op training merkte ik wel dat het vlot ging, maar het doet deugd om bevestiging te krijgen in koers. Ik heb een goede winter doorgemaakt, zonder ziekte of blessure, en daardoor heb ik progressie kunnen boeken in het tussenseizoen. Ik voelde dat ik op stage beter was dan vorig jaar.”

“Mijn volgende wedstrijd is de Omloop Het Nieuwsblad. Het is de eerste keer dat ik die wedstrijd zal rijden en ik vind het moeilijk om in te schatten op welke plaats ik zal eindigen. Afgelopen woensdag verkende ik het parcours. Ik verwacht een zware wedstrijd dit weekend. De heuvels boezemen me geen angst in, maar de kasseistroken wordt andere koek. Ik hoop dat ik de kasseien goed verteer en de finale kan rijden. Positionering wordt heel belangrijk. Een week later sta ik aan de start van de Strade Bianche, waaraan ik ook vorig jaar deelnam. Ik hoop in de Strade Bianche een beter resultaat neer te zetten dan vorig jaar (Julie werd 39ste op 12’48” van winnares Anna van der Breggen, LTS). Strade Bianche is WorldTour en het niveau zal nog hoger liggen dan in Valencia, maar ik heb toch vertrouwen. Ik wil dit seizoen tonen dat ik opnieuw progressie heb geboekt, zonder daar altijd een specifieke plaats op te plakken. Mijn algemene doel is om beter te doen dan vorig jaar. Telkens als dat lukt, zal ik heel tevreden zijn.”

 

Selectie Omloop Het Nieuwsblad: Danique Braam, Alana Castrique, Dani Christmas, Thi That Nguyen, Puck Moonen en Julie Van De Velde.

 

Foto's: Facepeeters

Partners

X