WorldTour

Op jacht naar een ritzege in Parijs-Nice

08/03/2019

Op zondag 10 maart staat Lotto Soudal aan het vertrek van de 77ste editie van Parijs-Nice, een WorldTour-wedstrijd waarin het peloton gedurende acht etappes het Franse landschap doorkruist. Met sprinter Caleb Ewan - die voor het eerst deelneemt aan Parijs-Nice – gaat Lotto Soudal op jacht naar een sprintzege. De Australiër wordt omringd door Jasper De Buyst, Adam Hansen, Roger Kluge en Nikolas Maes. Voor de heuvelachtige etappes kan het team rekenen op Thomas De Gendt – vorig jaar winnaar van het bergklassement – en Maxime Monfort. Herman Frison, sportdirecteur bij Lotto Soudal, geeft duiding bij de ambities van de ploeg.

Herman Frison, sportdirecteur Lotto Soudal: “Vroeger werden Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico eerder beschouwd als voorbereidingswedstrijden op Milaan – San Remo. Nu zijn deze eerste Europese WorldTour-rittenkoersen echter de eerste grote confrontatie tussen de toprenners. Er wordt op het scherpst van de snee gekoerst en ook binnen onze ploeg is – na een goede seizoensstart - iedereen gemotiveerd om er vol tegenaan te gaan.”

“Parijs-Nice begint met drie - misschien zelfs vier - ritten die kunnen uitdraaien op een massasprint. Vanaf dag vijf begint met een individuele tijdrit de strijd voor het algemeen klassement. Daarna volgen nog drie lastige etappes. Zeker de voorlaatste rit - met aankomst op de vijftien kilometer lange Col de Turini - wordt allesbepalend voor het eindklassement.”

“Tim Wellens – die in het verleden al vaak deelnam aan Parijs-Nice – opteerde voor de Tirreno omdat de Col de Turini hem iets te lastig lijkt in functie van een goede eindnotering. Op die manier hebben we bewust gekozen om dit jaar niet voor het algemeen klassement, maar vol voor een ritzege – in eerste instantie met onze sprinter Caleb Ewan - te gaan. Voor de Australiër wordt het de ultieme voorbereiding richting Milaan – San Remo, het eerste grote doel van zijn seizoen. Caleb komt voor de eerste keer aan de start van Parijs – Nice. In het verleden reed hij vaak de Tirreno, maar omdat er toch minstens drie sprintetappes zijn, kozen we ervoor om hem te laten debuteren in de Franse rittenkoers. Caleb Ewan is een renner die vooral in een goede positie moet worden afgezet. Met Nikolas Maes, Roger Kluge en Jasper De Buyst hebben we daar uitstekende renners voor.”

“Tijdens de laatste drie etappes zijn de vrijbuiters binnen onze selectie zoals Thomas De Gendt  en Maxime Monfort aan zet, maar ik denk zeker ook aan Adam Hansen. Zij moeten proberen meegaan in een ontsnapping om op die manier kans te maken op een ritoverwinning. Het bergklassement – dat hij vorig jaar won - kan dit jaar opnieuw een doel worden voor Thomas, maar in eerste instantie primeert ritwinst tijdens een van de sprintetappes. Daarna bekijken we dag per dag wat mogelijk is. De bergpunten worden toch voornamelijk verdiend tijdens de laatste drie etappes.”

We gaan vol voor een ritzege, in eerste instantie met onze sprinter Caleb Ewan.

Rittenschema​​​​​​​

Rit 1 Zondag 10 maart: Saint-Germain-en-Laye – Saint-Germain-en-Laye (138,5 km)

Rit 2 Maandag 11 maart: Bréviaires – Bellegarde (163,5 km)

Rit 3 Dinsdag 12 maart: Moulins – Yzeure (200 km)

Rit 4 Woensdag 13 maart: Vichy – Pélussin (212 km)

Rit 5 Donderdag 14 maart: Barbentane – Barbentane (ITT) (25,5 km)

Rit 6 Vrijdag 15 maart: Peynier – Brignoles (176,5 km)

Rit 7 Zaterdag 16 maart: Nice – Col de Turini (La Bollène-Vésubie) (181,5 km)

Rit 8 Zondag 17 maart : Nice – Nice (110 km)

Line-up Lotto Soudal: Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, Caleb Ewan, Adam Hansen, Roger Kluge, Nikolas Maes en Maxime Monfort.

Sportdirecteurs: Herman Frison en Frederik Willems.

Partners

X