WorldTour

Op zoek naar ritzeges in de Tour Down Under 2019

12/01/2019

De officiële start van het wielerseizoen 2019 is eindelijk aangebroken! De Tour Down Under, de eerste WorldTour-wedstrijd van het seizoen vindt plaats van 15 tot en met 20 januari in en rond Adelaide. Voor enkele renners zoals Adam Blythe, Carl Fredrik Hagen, Roger Kluge en Caleb Ewan betekent de Australische rittenwedstrijd hun debuut in het Lotto Soudal-shirt. De 24-jarige Ewan kijkt dan ook uit naar deze wedstrijd in zijn geboorteland en gaat voor een ritoverwinning. De sportdirecteur van Lotto Soudal tijdens de Tour Down Under is Mario Aerts. Hij blikt vooruit op het parcours en geeft wat meer uitleg bij het beoogde doel van de ploeg.

Caleb Ewan: “Natuurlijk is het fijn om opnieuw aan de start te staan van de Tour Down Under; een fantastisch evenement met veel enthousiaste fans. Het is een van mijn favoriete wedstrijden van het jaar. Ik kijk er vooral naar uit om te koersen met mijn nieuwe ploegmakkers. Tijdens het Australisch kampioenschap had ik al Adam Hansen aan mijn zijde maar het is natuurlijk compleet anders om met de volledige ploeg te rijden. Ik ken al enkele jongens van bij mijn vorige ploeg, dus zou alles iets vlotter moeten verlopen. Onze nieuwe sprinttrein kan al meteen succesvol zijn, maar het kan evengoed enkele wedstrijden duren vooraleer we echt op toerental raken.”

“Het is duidelijk dat we voor een ritzege gaan, graag zelfs meerdere. Ik zal niet tevreden zijn als ik de Tour Down Under afsluit zonder overwinning. Er zijn zeker drie etappes waar kan worden gesprint om de overwinning, misschien zelfs vier. De andere drie ritten worden waarschijnlijk iets te lastig voor de sprinters maar veel hangt natuurlijk af van het wedstrijdverloop. De belangrijkste renners om in de gaten te houden zijn Peter Sagan en Elia Viviani, allebei sterke en snelle renners. Daarnaast is er wat sprinters betreft een sterk deelnemersveld aanwezig, dus wordt het ook nog opletten voor andere snelle mannen.”

Sportdirecteur Mario Aerts: “We arriveerden hier in Australië ongeveer een week voor de start van de Tour Down Under. De eerste drie dagen hebben de renners enkele lichte trainingen afgewerkt en er vooral voor gezorgd om de jetlag te verwerken. Later hebben we de intensiteit en duur van de trainingen verhoogd. We hadden ook ruim de tijd om zo goed als alle ritten te verkennen, enkel de rit naar Willunga Hill hebben we niet op voorhand gezien. Voor de andere vijf ritten hebben we op zijn minst de finale verkend. Dit vergemakkelijkt de zaken wanneer de wedstrijd effectief van start gaat. Ik verwacht drie ritten voor sprinters, twee ritten voor vrijbuiters of waar het klassement al kan worden gevormd. De laatste rit is die naar Willunga Hill, waar het algemeen klassement in een definitieve plooi wordt gelegd.”

“We komen aan de start met een internationaal gezelschap en een divers team maar toch is er een duidelijke kopman. Ons hoofddoel tijdens de Tour Down Under is om een rit te winnen met onze sprinter Caleb Ewan. Eigenlijk is het volledige team hier om Caleb te ondersteunen en ervoor te zorgen die ritoverwinning binnen te halen. Het algemeen klassement is eerder een bijzaak, maar als er renners zijn die zich goed voelen, krijgen die zeker een vrije rol.”

Rittenschema​​​​​​​

Rit 1 Dinsdag 15 januari: North Adelaide - Port Adelaide (132,4 km)

Rit 2 Woensdag 16 januari: Norwood - Angaston (149 km)

Rit 3 Donderdag 17 januari: Lobethal - Uraidla (146,2 km)

Rit 4 Vrijdag 18 januari: Unley - Campbelltown (129.2 km)

Rit 5 Zaterdag 19 januari: Glenelg - Strathalbyn (149.5 km)

Rit 6 Zondag 20 januari: McLaren Vale - Willunga Hill (151.5 km)

Line-up Lotto Soudal: Adam Blythe, Thomas De Gendt, Caleb Ewan, Carl Fredrik Hagen, Adam Hansen, Roger Kluge en Tomasz Marczyński.​​​​​​​

Sportdirecteur: Mario Aerts.

Partners

X